Denna blogg ska handla om min trädgård.
Min lustgård. Mitt eden. Mitt paradis. Mitt vattenhål. Min oas.
Min arbetsplats.
Min ögonsten.
Och om de tankar och funderingar jag har och haft kring den.
Om de tankar och funderingar jag har i den.

Om färg och form och mening.
Om arbete och material.


Om lust och fägring. Om trädgården som hägring.
Om lycka och olycka.
Om blommor och blad.
Om djur och natur.
Om fotografering.


Den är ett komplement till min hemsida.
Välkommen att titta in där också!







KLICKA GÄRNA PÅ BILDERNA FÖR ATT SE DEM I STÖRRE FORMAT.

DE FLESTA TÅL DET OCH NÅGRA KRÄVER DET.



onsdag 15 september 2010

Några jag inte hann med


Oj! Redan höst?
Och allt som jag inte hunnit med!
 I 'plantskolan' står alla sommarblommorna, som jag inte hann plantera ut i rabatter eller ens i krukor...
 
 
Meningslöst att dra upp plantor och sedan inte hinna plantera ut dem? Nja, jag vet inte det. Jag har ju njutit av dem ändå. Fast på ett annat ställe än jag eg. tänkt. De har glatt mig, där de stått och väntat på att bli ompysslade och vattnade. Och jag har grupperat dem efter färg och form....

Här en trio: Skönbinka,  ampelpilört och den där ljuvliga blomstertobaken, som ni redan sett i den nygamla rabatten.


Alla tre är växter, som tillhör både kategorin 'Sådana jag en gång hade' och kategorin 'Lätta att föröka'.  Fast fröna från blomstertobaken, som jag en gång fick  i England och sedan sparade egna frön från, lyckades jag inte få att gro igen, vilket kanske inte var så konstigt 15 år senare... Men den sort jag spontanköpte frön av, Nicotiana 'Avalon Lime/Purple Bicolour' eftersom jag tyckte, att den påminde om den gamla var fin den också. Skimrande i olika blekrosa nyanser med en touch av lime.
 

Skönbinkan (murbinkan), Erigeron karvinskianus, såg jag första gången i England, där den ofta får självså sig i skrevor i trappor och murar. Som en rikblommande liten tusensköna i vitt och rosa...
 
(Här på en gammal bild på en av de många vackra trapporna på Great Dixter.)

I England överlever den vintern och är alltså eg. perenn även om den vanligen anges som ettårig hos oss. Men det beror på att den inte är härdig. Den är lätt att fröså och kan självså sig här också men hinner inte utvecklas om man inte förkultiverar den. Däremot kan man övervintra den frostfritt och i så fall få stora, fina plantor tidigt året därpå.
 
 
Plantorna på bilderna blev tyvärr sådda alldeles för sent och har därför inte hunnit växa till sig som de borde. De hinner normalt bli betydligt tätare och med rikligare blomning och blomma hela sommaren men jag hoppas alltså kunna övervintra dem. De fyller med lätthet själva upp en stor kruka.

Den tredje i buketten, Ampelpilörten, Polygonum capitatum, hittade jag i en frökatalog från Chiltern Seeds för många år sedan. Jag tyckte, att den var lite rolig, eftersom jag såg den som en liten kusin i förhållande till sin stora släkting (?) jätteparkslidet (Polygonum sachaliense).......
Och jag hade dem bredvid varanda. Den lilla, lilla ampelpilörten i en kruka bredvid det jättestora parkslidet. Men den är vacker och odlingsvärd i sig själv med sina små, runda, rosa blommor mot det vackra bladverket .
 
 
På bilderna har en del av bladen blivit lite trista men jag tror, att det beror på den torra och varma sommaren. De plantor, som stått lite skuggigt har behållit sina friska, mönstrade blad. Också detta är eg. en perenn växt, som inte är härdig hos oss men den är lätt att övervintra och växer snabbt till sig.  Jag brukar övervintra den i en fönsterkarm och tidigt på våren klipper jag ner den. De avklippta skotten rotar sig snabbt i ett glas vatten. Dessa planteras, toppas och det avklippta kan användas som nya sticklingar. På så sätt räcker en enda övervintrad planta till åtskilliga en bit framåt sommaren.
 
 
Jo, också den frösår sig välvilligt. Det dyker ofta upp småplantor bland de andra krukväxterna. Och i år sopade jag ner lite av de utblommade resterna, som hamnat i fönsterkarmen och strödde i ett såtråg, där den tänkta sådden inte grott. Strax hade jag ett helt tråg fullt med småplantor.....
Men rädes inte: Utomhus har jag aldrig sett småplantor av den, så något ogräs blir den inte i vårt klimat. Dess engelska namn (Knotweed eller Smartweed) antyder dock, att den kan bli det under andra förhållanden.
 
Tre tacksamma och lätta växter alltså, som pryder sin plats både i krukor och i rabatter. Både binkan och ampelpilörten har ett lite löst och hängande växtsätt, som gör sig bra i krukor men de fungerar också som marktäckare i rabatten.

 

9 kommentarer:

  1. Men trösten är........Vi går mot en ny vår :)
    Ha det gott
    Håkan

    SvaraRadera
  2. Visst men det är lååångt dit!
    Först ska vi ha en lång, härlig höst.
    Sedan en rogivande och mysig (mild) vinter med tid för återhämtning.
    Och sen kan det få bli vår.
    Härligt!
    Ha det bra du också!
    Eva

    SvaraRadera
  3. En sak jag blivit sugen på sen jag började kika runt i blogvärlden är sommarblommor. Det är en helt ny värld för mig och när jag ser såna här pärlor kan jag inte fatta att jag ratat dem i alla dessa år. Pilörten och murbinkan var ju underbara.
    Ha en fortsatt fin vecka

    SvaraRadera
  4. Fint att du kan njuta av dom ändå fast dom aldrig hamnade där dom var tänkta!
    Ha en fin dag! / Irene

    SvaraRadera
  5. Bortglömt kan uppenbarligen bli väldigt vackra fotomotiv! Tobaken är så ljuvlig, så ljuvlig. Jag skulle vilja sitta på bänken, prata vänligt med den och försiktigt, försiktigt klappa på de blekrosa tobakskinderna...
    Kramar

    SvaraRadera
  6. Lotta:
    Sommarblommor kan vara fina i många sammanhang.
    I krukor och urnor, i en egen rabatt eller som komplement i en befintlig. Och det finns ju en mängd härliga varianter. Du har en helt ny värld framför dig!

    Irene:
    Min lilla 'planstkola' har varit rena blomsterhavet i sommar. Klart njutbart!
    Tack för dina rader!

    Eva:
    Inte bortglömda!
    Jag hann bara inte. Men jag har dagligen pysslat om och njutit av dem.
    Men jag måste erkänna, att stackarna på soffan står kvar i all ensamhet och hade nog uppskattat lite uppmärksamhet.
    Kramar

    Eva

    SvaraRadera
  7. Bortglömda men fina! Sommarblommor är fina att ha både till fotomodeller och till att njuta av. Dessa tre du presenterar verkar vara fina.
    Har bara blomstertobak, de sår sig mellan stenarna i kullertsensgården år efter år, har haft dem i kruka från början.
    ha det fint!

    SvaraRadera
  8. Som vanligt vacker färg kombination.
    Mariana

    SvaraRadera
  9. Sophia:
    Sommarblommor är bra till mycket.
    Jag hoppas, att den här blomstertobaken också självsår sig. Jag har försökt skörda frön men hittills utan framgång. Skulle vilja ha massor nästa år. Men det är kanske ändå säkrast, att köpa nya frön, eftersom jag har andra varianter också.
    Ha en skön helg!

    Mariana:
    Tack, snälla du! Så roligt, att du gillar 'mina' färger.
    Ha en fin helg du också!

    Eva

    SvaraRadera