Denna blogg ska handla om min trädgård.
Min lustgård. Mitt eden. Mitt paradis. Mitt vattenhål. Min oas.
Min arbetsplats.
Min ögonsten.
Och om de tankar och funderingar jag har och haft kring den.
Om de tankar och funderingar jag har i den.

Om färg och form och mening.
Om arbete och material.


Om lust och fägring. Om trädgården som hägring.
Om lycka och olycka.
Om blommor och blad.
Om djur och natur.
Om fotografering.


Den är ett komplement till min hemsida.
Välkommen att titta in där också!KLICKA GÄRNA PÅ BILDERNA FÖR ATT SE DEM I STÖRRE FORMAT.

DE FLESTA TÅL DET OCH NÅGRA KRÄVER DET.onsdag 24 mars 2010

Blåsippsblues


            

Än är det vinter kvar, säger mor……Nja, det sa jag för en vecka sedan när snön ännu låg vit över hela trädgården. Men det gick snabbt. Snön försvann fort och vi klarade oss dessutom från den befarade översvämningen. Lugnt och stilla decimerades snömassorna.


Plötsligt blev det bråttom. Träd skulle fällas. Buskar skulle beskäras. Framför allt skulle några förvuxna korneller bredvid dammen reduceras kraftigt. Vi hade tänkt kunna stå på isen och såga. Men innan vi hann ut hade isen börjat smälta. Slänten ner mot dammen hade bytt sitt vintervita täcke mot en vit slöja av snödroppar (som man förstås inte får trampa på hur som helst…)


Så det blev till att balansera och såga bort det värsta. Sedan återstod det tråkiga jobbet att släpa bort klippet till släpet för vidare transport till tippen. Medan jag sprang fram och tillbaka tyckte jag mig se något ljusblått i ögonvrån. Blåsippor? Inte möjligt. Men när jag var färdigsprungen gick jag bort och kontrollerade. Jomenvisst var det de första blåsipporna som slagit ut. In efter kameran för att avbilda de rara.

                                 

På kvällen skulle fotona beundras. Men till min förvåning fanns inga blåsippor på minneskortet!

Till slut hittade jag filerna men med felmeddelandet om att de inte kunde öppnas p.g.a. fel i JPEG-koden! Jag googlade och fann till min förskräckelse, att det var många som drabbats av detta och såvitt jag kunde se fanns ingen räddning för de förlorade filerna. För min del var det ju bara att knata ut och ta nya bilder dagen därpå. Sipporna fanns ju kvar. Men tänk om jag fotograferat något som varit oersättligt. Någon berättade på ett forum, att han/hon blivit av med 700 bilder! Nu har jag tagit nya bilder på den ljuvligt ljusblå sippan och hoppas innerligt, att det var en engångsföreteelse. De nya fotona blev förstås inte aaaalls så bra som jag tyckte mig ha sett, att de första var……..


Min blåsippa tillhör arten ungersk blåsippa, Hepatica transsylvanica. Den liknar vår vilda blåsippa, Hepatica nobilis, men är större i allt och blommar några veckor tidigare. Den är lättodlad och trivs också på styvare lerjordar. Växer liksom vår inhemska sippa både i sol och skugga.

Men det är inte bara blåsipporna som lyser upp. Snödropparna har nu slagit ut ordentligt och det lyser vitt lite varstans. Både de enkla och de fyllda.

                              

Också snöklockorna (klosterliljorna) börjar slå ut. Tyvärr blir nog inte deras blomning lika rik i år som den varit tidigare år. Torra somrar brukar resultera i sämre blomning och det ser lite glest ut men än kan det dyka upp fler.Allt går ju i raketfart just nu, vilket är lite synd. Jag skulle vilja njuta lite mer av den här perioden, som jag tycker är en av de vackraste i trädgården. (Sagt med skygglapparna riktade mot det som är fint, för mycket är mest bara skräpigt, ostädat och alldeles förfärligt fult när inte häckar och grönska döljer bakgrunden.)

6 kommentarer:

 1. Fantastiskt, blåsippor redan...tänk nu är våren här på riktigt :)
  Snöpligt med bilderna...jag förlorade en massa bilder in i en dator på ett internetcafe i en Indisk byhåla förra vintern....men väl hemma igen kunde vi få fram dem med hjälp av en programvara som vi laddade hem.
  Fast dina "nya bilder är jättefina och du hade ju motiven kvar som tur var ;)

  SvaraRadera
 2. Det är ju visserligen ungerska blåsippor, som är tidigare men ändå. Men de signalerar ju vår betydligt mer än snödroppar och vintergäck. Och mer är på gång....

  SvaraRadera
 3. Ljuvligheters ljuvlighet! Blåsippor och snöklockor. NU vet jag hur snöklockan ser ut. måste nog ha. Måste nog ha blåsippor också. Åtminstone en endaste en som jag kan tända bål och sjunga glädjesånger för när den slår ut i sin tidiga ljusblå blomning. Så som jag antar att du gör i prästaträdgården.
  Kramar från
  Eva

  SvaraRadera
 4. Idag har jag slått på stora trumman för vårens intåg. Stackars dig, som var tvungen att sitta inomhus...
  Kramar

  SvaraRadera
 5. Nej men vad hände och hur kunde det hända..
  Tänk om det hade varit som du säger ett jobb ellers så.. hua mig det vill jag inte vara med om.
  Fast jag tycker de här bilderan är superfina.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 6. Tack Annika!
  Ja, jag är glad att jag kunde ta om bilderna. Men jag är lite skärrad, eftersom jag inte vet vad som hände. Tänk om det händer igen......
  Ha det bra
  Eva

  SvaraRadera