Denna blogg ska handla om min trädgård.
Min lustgård. Mitt eden. Mitt paradis. Mitt vattenhål. Min oas.
Min arbetsplats.
Min ögonsten.
Och om de tankar och funderingar jag har och haft kring den.
Om de tankar och funderingar jag har i den.

Om färg och form och mening.
Om arbete och material.


Om lust och fägring. Om trädgården som hägring.
Om lycka och olycka.
Om blommor och blad.
Om djur och natur.
Om fotografering.


Den är ett komplement till min hemsida.
Välkommen att titta in där också!KLICKA GÄRNA PÅ BILDERNA FÖR ATT SE DEM I STÖRRE FORMAT.

DE FLESTA TÅL DET OCH NÅGRA KRÄVER DET.onsdag 12 maj 2010

Bladverk


Nu är det bladens tid.
Den tidiga vårens lökväxter är, om inte förbi så åtminstone inte längre det mest iögonfallande i trädgården.Det är istället trädens, häckarnas och buskarnas blad, som nu vecklar ut sig och helt ändrar trädgårdens karaktär.
Det skira lövverket, som bildar väggar och gardiner runt och tak över trädgårdsrummen.
Och de uppväxande perennerna, vars bladverk ska vävas ihop till den vackraste matta på dess golv.

Visst blommar det.


Men idag är det bladen, som får spela huvudrollen.


Och t.o.m.fritillariorna får ursäkta.


Men det, som fångar intresset är munkhättans bladverk (Arum italicum).

Rodgersians mörka blad är på väg att veckla ut sig och bli den motspelare den ska bli, till allt grönt och gulgrönt, som ska komma att sufflera den.
Amelanchiern är på väg att börja blomma men dess bladverk är fint i sig själv innan dess. Den gamla torkställningen hamnade mitt i min tänkta bildvinkel.  En torkställning, som glatt mig i många år. Eg. föredrar jag, att spänna en lina mellan två träd men trots att vi har gott om träd fanns inga som var lämpliga för tvätten. Till slut fick jag ge mig och inhandla en torkställning i aluminium. Praktisk men usch så ful! Och därmed blev den synnerligen opraktisk, för den bars ut och in. Ut och in. Så jag blev överlycklig när jag för många år sedan hittade denna torkställning i trä och med linor av naturgarn. Men i fjor sprack den på några ställen och fick ersättas av den outslitliga blanka tingesten jag helst velat förpassa någon helt annanstans. Nu är träställningen i alla fall renoverad och får med glädje också finnas med på bild.


Ja, det var igår det...
Solen sken och temperaturen var behaglig. Luften fylld av blomdoft och fågelsång. Näktergalen satt i trädet ovanför mig och ömsom knackade, ömsom visslade, medan jag låg på alla fyra och försökte begränsa svalörtens framfart. Två fasanhanar bjöd upp till en lustig dans alldeles bredvid och igelkottarna fnyste inne bland buskarna.


Idag piskar regnet på nytt mot rutorna. Vinden dånar och överröstar nästan kyrkklockornas klang. Termometern visar på några få plusgrader. Porten i planket står och slår och jag drar mig t.o.m. för att gå ut och stänga den.......

13 kommentarer:

 1. Ja aprilvädret har följt oss in i maj. Det bjuder på väldiga variationer måste jag ju säga. Härliga bilder. Ha en fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 2. Vad du är duktig på att skriva, man verkligen blir trollbunden av växterna och det du berättar. Ser ju så sagolikt ut i din trädgård. Önskar att jag med fick tålamod att känna den friden som du verkar ha funnit inom dig! Ha en lugn och skön kväll kramis semlan

  SvaraRadera
 3. Bladen är ju enormt viktiga...med tanke på att blomningen ofta är förhållandevis kort hos många växter...Jag vågar väl knappt säga att jag var glad för dagens regn eftersom jag planterade en del igår ;)

  SvaraRadera
 4. Gela:
  Mer aprilväder än i april....
  ha det bra!

  Semlan:
  Nåja. Så här års är det faktiskt ganska stressigt. Men vädret kan man ju inte göra något åt. Och det är aldrig lönt, att ödsla kraft på sådant man inte kan påverka...Ha det gott du också!
  Kram

  AnnCharlotte:
  Jag hade förutsett, att det skulle regna och flyttade en del igår. Men det det kan ju regna på olika sätt......
  Ha en skön vecka

  Eva

  SvaraRadera
 5. Jag säger som jag brukar
  Älskar att titta in här och nu skall jag se till att få en länk till dig också.
  Har prolem med länkarna, det försvinner ut i det blå på något vis.
  Ha det gott
  annika

  SvaraRadera
 6. Söta Annika, du gör mig så glad.
  Imorgon (eller så fort jag hinner) kan du försvinna ut i det gula om du tittar in. Jag ska dränka hela bloggen i ett solgult svalörtshav med tillhörande bladgrönt...
  Kram
  Eva

  SvaraRadera
 7. Så fantastiskt vackert och då den översta bilden speciellt.
  Tänk att få bo så vackert.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 8. Trots avslutet på ditt inlägg så låter det som rena sköna paradiset. Och bilderna förstärker temat. Sagolikt. Tror att din trädgården ligger en månad före min. Här är det just vår och alla lökväxter står som vackrast tillsammans med vitsipporna. Och ängeln, jo det är en han. Han var en munk från början innan han fick vingar. Han är min manliga trädgårdskraft så att säga. Behöver liksom en motvikt. Ha det så skönt och säkert har det nu slutat regna. Kram.

  SvaraRadera
 9. Härliga bilder! KÄnner riktigt hur det skulle kännas att gå över den där bron i ljuset. Skulle vara otroligt intressant att se trädgården i verkligheten. När man ser dina bilder känns det som om man redan är där. :)

  Önskar en trevlig helg!

  SvaraRadera
 10. Oj så skönt att titta in hos dig igen! En kort och temporär kontakt med dataomvärlden gav mig den möjligheten. Om några timmar är jag tillbaka inne i det tysta och bildfria. Min abstinens är svår...
  Dina bilder gladde mig och fungerade som plåster på mitt bloggsår!
  Kram från mig som är hemma igen på söndag kväll.
  Eva

  SvaraRadera
 11. Mariana:
  Jag tackar som vanligt men måste ju säga, att jag tycker, att det verkar som om du själv bor otroligt vackert. Med fin natur runt om och en spännnade trädgård, som du själv anlagt.
  Ha det bra själv och kram


  Lillebeth:
  Trädgården är inte perfekt men den är mitt paradis. Ett paradis med, om inte ormar så sniglar……
  Och utanför paradisets portar svävar tunga, svarta hotmoln mot vår existens i form av en krasst ekonomisk verklighet. I många avseenden. Men kanske är det denna sårbarhet, som förstärker njutningen i det som finns just nu.
  Jag hade för övrigt gärna haft den där månaden, som vi ligger före, tillgodo… För njutande och för välbehövlig arbetstid
  Och tänk så annorlunda jag uppfattar din ängel nu, när jag ser på honom som ett maskulint väsen. Så avslöjande också om mitt könsrollstänkande. Den blida, milt övervakande kvinnoängeln har ersatts av en maskulint kraftfull ängel, som utstrålar kraft och energi……
  Och nej, det regnar fortfarande men nu på ett mera livgivande sätt. Och jag tackar och tar emot, eftersom jag flyttat en del i trädgården.
  Njut nu riktigt av våren och ha det skönt!
  Kram

  Boije:
  Jag har en dröm. En trädgårdsdröm. Och den försöker jag fånga på bild.
  Tyvärr är jag rädd, att ett besök skulle göra dig besviken. Men jag jobbar hårt för att förverkliga drömmen, så kanske, kanske…… Till dess får du (och alla andra) fortsätta att dela mina drömmar.
  Ha en riktigt skön helg.
  Kram

  Skogseva:
  Så skönt att höra från dig.
  Men kära du, det låter som om du blivit lätt beroende av ditt bloggande. Abstinens och plåster….
  Men man ska inte kasta sten….. Jag saknar dina texter och jag saknar dina bilder och jag lider med dig.
  Sköt om dig!
  Stora kramar

  Eva

  SvaraRadera
 12. Din trädgård ser fullständigt magisk ut. Jag njuter av att titta på bilderna!

  SvaraRadera
 13. Mylla:
  Ett något sent svar men jag tackar för dina ord.
  Och jag håller med om att trädgården ser magisk ut på bild. Men jag njuter av den i natura också. Jobbar och njuter. För mig är de delar av samma helhet.
  Eva

  SvaraRadera