Denna blogg ska handla om min trädgård.
Min lustgård. Mitt eden. Mitt paradis. Mitt vattenhål. Min oas.
Min arbetsplats.
Min ögonsten.
Och om de tankar och funderingar jag har och haft kring den.
Om de tankar och funderingar jag har i den.

Om färg och form och mening.
Om arbete och material.


Om lust och fägring. Om trädgården som hägring.
Om lycka och olycka.
Om blommor och blad.
Om djur och natur.
Om fotografering.


Den är ett komplement till min hemsida.
Välkommen att titta in där också!KLICKA GÄRNA PÅ BILDERNA FÖR ATT SE DEM I STÖRRE FORMAT.

DE FLESTA TÅL DET OCH NÅGRA KRÄVER DET.lördag 25 september 2010

Det ÄR höst...


Inte ens jag kan förneka det längre.
 Det är inte bara sensommar eller tidig höst.
Det ÄR HÖST!
Rådhusvinet på taket basunerar ut det för säkerhets skull....


Och jag undrar, inte bara var tiden och sommaren tog vägen.
Jag undrar hur tiden ska räcka till för att avsluta det jag påbörjat.
 Hur jag ska hinna rädda alla småplantor, som ännu inte är nergrävda.
Hur jag ska kunna övervintra de icke härdiga...
Osv.


Men just nu fortsätter jag att njuta av underbara dagar.
 Blomfägringen må vara över men till vissa delar är det fortfarande njutbart i trädgården.
Här en bildsvit, som det såg ut idag.
Alla de inlägg jag planerat, är redan 'gamla' men ni får dem framöver, när kylan tagit över trädgården och kvällarna blivit tillräckligt långa för att sitta framför datorn.


 Då blir det 'skåpmat'.
För då kan man nog njuta även av gamla bilder.......

Och då ska ni få se mer bl.a. från detta lilla projekt.
Tills dess kan ni ju fundera över de tomma krukornas funktion.18 kommentarer:

 1. Kära Eva!
  Jag får en sådan själslig ro, när jag ser din höstträdgård.
  Som du kanske kommer ihåg så är jag ju mest förtjust i de starka formerna och det vilda som roar sig med att ta tillbaks.... Hos dig ser nästan vildvinet ut att ha tagit över hela det lilla huset bakom sittplatsen, bilden gör mig fullkomligt lugn och lycklig som ett barn. Jag tror mig ana den lycka du också känner när du beskådar och visar fram dessa bilder av tuktat och vilt blandat med varann:-)
  Och vad ska det bli under krukorna, tro??

  Ha det fint! Kram Hillevi (som jobbat för mycket och kommenterat för lite..)

  SvaraRadera
 2. Bilderna är som hämtade ur en sagobok, magiskt. Vinet är underbart vackert och jag försöker göra som du, njuta av sköna dagar och allt det vackra / Maria

  SvaraRadera
 3. Visst är det höst men fortfarande en njutbar sådan...och jag njuter av att se dina bilder från din höstträdgård.
  Skåpmaten blir bra att plocka fram till vintern.....

  SvaraRadera
 4. Fantastiska bilder från din trädgård, som konstverk. Ser man upp-och-ner vända krukor hos mig döljer de oftast mullvadsfällor. Hoppas verkligen inte dina har samma funktion.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Visst är det höst, även om det kändes som sensommar i luften i går. Men marken börjar bli full av gula lönnlöv här och träden har ändrat karaktär från det tunga gröna till glesare mot gult och rött.
  jag har inte heller velat ha höst men nu är det och det känns bra trots allt.
  ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 6. Kære Eva, Tak for kigget. Hvor ER det smukt. Din have er i en klasse for sig, og jeg glæder mig RIGTIG meget til at besøge dig næste år. Her er efteråret også begyndt at sætte ind, men dog ikke så meget som hos dig. Endnu en gang tusind tak for kikket. Underbart ...

  SvaraRadera
 7. Så fantastiskt fint det ser ut! Hösten känns helt OK när man ser dina bilder! /Katarina

  SvaraRadera
 8. Ja min känsla av "den hemliga trädgården" förstärks ytterligare av dina höstbilder. Gudomligt vackert!!! Ser fram emot skåpmaten :) /Mimi

  SvaraRadera
 9. Det lägger sig ett lugn över höstträdgården,såå vackert.
  Mariana

  SvaraRadera
 10. Finner inga ord över hur vackert det är hos dig... Älskar vildvinets röda fana som draperats över trädgården... Har ingen aning om dina uppochner vända hinkar.... Men måste medge att jag blir nyfiken...... MEN..... så spännande....!!!! Läser att herr CD ska besöka dig framöver.... :-) Han kommer få en stor dos inspiration hos dig Eva, det är ett som är säkert!

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 11. Visst är hösten vacker. Vacker och vemodig. Återgång och avslut. Snart kommer den första frostnatten. Snart ligger de gulnande bladen som gyllene drivor på marken. Snart är allt kalt och brunt. Vi gläds åt det vackra som fortfarande omger oss; det rodnade vinet på väggar och tak, de blommor som fortfarande lyser i rabatterna, våra senblommande klematisar på vägg och på mark, den mustiga jordlukten...
  Krukorna... ja, de står där naturligtvis som attrapper för att du ska kunna se hur tänkta växter/blommor/buskar kommer att ta sig ut i det "nya" rummet!
  Kramar från åsen

  SvaraRadera
 12. Hillevi:
  Jag blir så otroligt glad, när jag hör vilka känslor mina foton kan bidra till.
  Jag är ju själv ett bildfreak, som kan drunkna i en bild, så det känns verkligen i hjärtat.
  Och, som du nog minns, så är min trädgård uppbyggd på konceptet, att en strikt och välhållen stomme ska rymma frodighet och överdådig växtlighet. Och när jag är (någorlunda) nöjd, ja då är känner jag mig rik som ett troll. Och lycklig som ett barn. Salig faktiskt!
  Ang. krukorna trodde jag, att det nästan var uppenbart…..
  Och du! Det är naturligtvis jätteroligt, att du har så mycket att göra men ta det lite lugnt också!
  Kram

  Maria:
  Tack snälla du för allt vänligt du uttryckt, trots att jag inte gengäldat dina kommentarer här, vilket jag erkänner med skammens rodnad på mina kinder. För jag vet ju hur glad jag blir när du (och andra) skriver några rader hos mig. Har gjort något snabbesök hos dig men velat titta tillbaka lite längre och det ska jag göra nu när det blir mörkare på kvällarna och det därmed blir mer tid till att sitta framför datorn.

  AnnCharlotte:
  Visst har vi en underbar höst med fantastiskt (arbets)väder. Och jag njuter. Som alltid när jag kan arbeta ute. Men så fort regnet kommer, kommer jag att stanna inne. Så jag hoppas, att det förblir torrt ett bra tag till.

  Tack Lotta!
  Och nej, krukorna döljer faktiskt inga fällor. Men det finns gott om fällor i vår trädgård. Vi har i år drabbats av massinvasion av borde sork och mullvad. Både rabatter och gräsmattor ser ut därefter. Och jag fasar för vad de ställer till med under häckarna…. Och tulpanerna jag drömde om att plantera, är det nog lika bra att glömma. När det gäller fällorna känns det, som om jag åstadkommer lika mycket skada som sorkarna, när jag gräver ner dem. Och bortsett från några små mullvadar (som jag anser tämligen harmlösa, trots allt), så lyckas jag inte fånga något. Sorkarna gäckar mig och verkar nästan driva med mig. Fällorna löses ut men ingen sork sitter i fällan när jag vittjar den. Fällorna blir överösta av jord när sorkuslingarna går runt om fällan och gör en ny gång (och hög). Bah!
  Kram

  Tack snälla Hasse.
  Men jag tycker, att hösten är vacker. Överallt. Lite vemodigt vacker och med en färgskala, som tilltalar mig. Jag tillhör dem, som tycker om dimman som gör landskapet lätt drömlikt. Och jag blir upplyft av de fina dagarna, som känns som en bonus jag inte riktigt räknat med. Men när regnet tar över och allt blir blött och kallt vill jag helst inte gå ut överhuvudtaget. Och vintern… Ja, den väntar vi med att gnälla över, tills den blivit alltför lång och kall. Jag känner mig sliten och behöver en återhämtningsperiod och ser fram mot att krypa in i värmen. Men den ska helst inte bli så lång och kall som i fjor.
  Stora kramar

  Eva

  SvaraRadera
 13. Sophia:
  Här har marken varit full av löv sedan mitt i sommaren. Träden har varit glesa. Ormbunkar och annat torkkänsligt brunt och lite visset.
  Jag har inget emot hösten mer än att den förebådar kyla och död. Att den innebär en stressig period, där man inte riktigt vet hur lång tid man eg. har på sig för att förbereda trädgården för vintern. Samtidigt som det ju fortfarande finns massor att göra. Och då gör jag ju det. Och skjuter de egentliga höstgöromålen framför mig. Fast jag vet, att plötsligt står jag där med lång näsa, eftersom jag inte bäddat ner allt som borde varit nerbäddat. Då kommer jag att förvånat utbrista: OJ! Frost! Redan? Som om det aldrig hänt förut.
  Ha en skön vecka!

  Claus:
  Så roligt, att du tittade in! Och dina ord gör mig förstås väldigt stolt och glad men du vet, att jag är rädd att både du och andra överskattar min trädgård.
  Ja, hösten kom fort men sommarens långvariga hetta och torka hade nog redan försatt växtligheten i ett vilostadium. Mycket var sedan länge både glest och lite brunt.
  Tack för att du tog dig tid att skriva och än en gång tack för dina vänliga ord.

  Katarina:
  Jag tycker, att hösten är helt OK. Ja mer än det. Jag tycker om hösten. Färgerna. Den höga, fina luften. Men också dimman. Lagom temperatur för att orka göra något. Men hösten är alldeles för kort! Och framför allt är dagarna allt för korta …

  Tack Mimi!
  Apropå Den hemliga trädgården såg jag nyss, att den kommit ut i en utgåva med alldeles fantastiska illustrationer från en engelsk topiaryträdgård, som jag tyckte jag såg gudomligt vacker ut!
  Och jag lovar, att du ska få massor av konserverad skåpmat. Jag har så det räcker hela vintern om det ska behövas…

  Mariana:
  Ja, både naturen och trädgården förbereder sig för sin vintervila. Går ner i aktivitet. Men själv ökar jag tempot för att hinna göra det, som jag måste för att kunna ’natta’ trädgården. Det är fortfarande mycket, som måste bäddas in och stoppas om, innan jag säger ’God natt’ och själv kan krypa in i den goa stugvärmen med en bok eller två..

  Kramar
  Eva

  SvaraRadera
 14. Tack Charlotte för dina alltid så uppskattande ord. De värmer alltid lika mycket och utgör naturligtvis en stor del i, att det är roligt att lägga ner tid på att lägga ut bilder från trädgården.
  Claus har fått samma svar som alla andra, som vill komma hit, nämligen att jag är rädd, att han överskattar min trädgård och kommer att bli besviken om han kommer. Och jag tror faktiskt inte, att han kommer att bli varken särdeles imponerad eller inspirerad. Jag tror, att han sett så mycket vackert i trädgårdsväg, att min enkla täppa framstår som precis som den amatörmässiga och i grunden enkla trädgård den är. För att inte tala om hans egen trädgård.
  Men själv är han ju däremot en stor källa till inspiration!

  Eva:
  Precis så: Vackert och vemodigt.
  Precis så: Såklart förstod du…….

  Kramar
  Eva

  SvaraRadera
 15. Säger bara det: Vilka vackra bilder. Njuuuter!
  Det var inga fällor, skrev du. Annars hade jag gissat att det låg "snigelfritt" åt de spanska skogssiglarna där under. Annars kanske det är någon växt som ska skyddas för vintern?

  Kram MArita i Björkhagen

  SvaraRadera
 16. Marita:
  Jag tackar och gläds åt att mina bilder kan skänka dig njutning.
  Inga fällor, inget snigelmedel och inte heller växtskydd...
  Kramar
  Eva

  SvaraRadera