Denna blogg ska handla om min trädgård.
Min lustgård. Mitt eden. Mitt paradis. Mitt vattenhål. Min oas.
Min arbetsplats.
Min ögonsten.
Och om de tankar och funderingar jag har och haft kring den.
Om de tankar och funderingar jag har i den.

Om färg och form och mening.
Om arbete och material.


Om lust och fägring. Om trädgården som hägring.
Om lycka och olycka.
Om blommor och blad.
Om djur och natur.
Om fotografering.


Den är ett komplement till min hemsida.
Välkommen att titta in där också!KLICKA GÄRNA PÅ BILDERNA FÖR ATT SE DEM I STÖRRE FORMAT.

DE FLESTA TÅL DET OCH NÅGRA KRÄVER DET.torsdag 8 april 2010

Blommor och bin.


Dagen var vikt för fortsättning av vårstädningen. Egentligen har jag inte så brått med den utan brukar vänta ganska länge. Om jag är för snabb, är det inte bara risk vid frost utan framför allt är risken, att fåglarna nyper av alla nya skott. Så därför lät jag mig utan dåligt samvete frestas, att ta kameran för att fotografera krokusen, som växer under den äkta kastanjen i rondellen på vår grusplan.
Jag tycker, att krokus markerar en övergång från tidig vår till en mer stabil vår och när jag passerade dem, lyste de som små lampskärmar i solen. Eftersom jag inte visste hur vädret ska bli framöver, ville jag inte riskera att missa att fotografera blomningen.


Blommorna är i olika nyanser av violett från ljusa med lite mörkare ådring till mörkt lila. Från början fanns också gula blommor men de har jag successivt plockat bort. Jag är ju, som bekant, ingen vän av kombinationen gult och lila (lika lite som andra klatschigheter) utan föredrar mjuka övergångar i samma färgskala. Någon kanske tycker, att jag är en riktig dysterkvist men jag uppskattar kontraster också. Om färgerna stämmer. Lite svarta blomster kan ju t.ex. liva upp en gulvit rabatt om det är gjort rätt. Och det oväntade kan vara en stor tillgång. Jag kan också uppskatta färgstarka rabatter hos andra men det är inget jag eftersträvar att ha här hemma. När det gäller krokus, har jag på senare tid sett alldeles ljuvliga blekgula varianter, som nog kan få flytta in så småningom.
 På lämpligt ställe.

Men de gula, som växte här var av den kraftfullt gula kulör, som jag definitivt inte inte uppskattade i sammanhanget, så till en början flyttade jag alla gula krokusar till en rabatt där jag planterat Silverarv, Cerastium tomentosum. Det blommade med små vita blommor samtidigt med krokusen och tillsammans med det silvriga bladverket så blev det en fin kombination. Tyvärr gick silverarven ut, eftersom det var för skuggigt men en del av de gula krokusarna finns kvar. Men här på gården vill jag ha det precis som det är. Gärna fler förstås och gärna nya varianter av de som redan finns.

Nu var det bara så, att när jag satt mig ner och började fotografera, så dök det upp en humla ur blomman jag siktat in mig på.

Krokus, humlor och bin hör definitivt ihop. Kanske är det en del av fascinationen. Det där med blommor och bin. Kombinationen av det stilla surrandet av bin och humlor och de ljuvliga färgerna. Och nog surrade det alltid. När jag låg på magen, kändes det som om jag befann mig inne i en bikupa. Och de fanns precis överallt. Ofta flera i samma blomma. Jag kunde inte ta en bild utan att det kom ett bi i vägen.
Så småningom fick jag till några foton men åtskilliga gånger flög det upp ett bi eller en humla när jag tryckte av. Så det blev en hel del bi- och humlebilder. Eftersom jag dessutom tycker, att det är så roligt att fotografera djuren, så la jag också lite möda på det.
Men som sagt, de hör ju ihop:
Blommor och bin.

Håll till godo av ett ”litet” urval av dagens bi(ld)skörd:
Ibland blir det klatschigt ändå……
och ibland är det mer skuggspel.


På bloggen VARDAGSLIV OM EN TRÄDGÅRD (och lite annat) kan du se en annan humleverklighet.....

17 kommentarer:

 1. Fina bilder som vanligt!
  Håller med dej om gult, men just den där ljust gula (vit/gul) har jag tillsammans med ljust lila och vita krokusar och det ser ganska fint ut.
  Ha det bra
  Maraina

  SvaraRadera
 2. Tack, tack!
  Alla komplimanger sporrar och uppfordrar. Och jag tycker själv, att bilderna är lite bättre i år än i fjor..... Tack för det också!
  Det låter som en vacker kombination! Du får gärna visa när uppkopplingen fungerar.
  Ha en skön helg!
  Eva

  SvaraRadera
 3. Jisses, vilka fantastiska bilder. Du har helt klart en bättre kamera än min lilla turistkamera, och du har helt klart ett sinne för vad som är vackert.
  Det är något fridfullt över humlor och bins surrande från blomma till blomma som gör att jag vill blunda och känna solen i ansiktet och mysa.
  Du skriver väldigt bra också.
  Dig lägger jag till på min blog roll.

  Annelie

  SvaraRadera
 4. Vilka fantastiska bilder! Konstverk! Naturen och en duktigt fotograf = vilken fantastisk kombination!

  SvaraRadera
 5. Och omgående dök Afrodite upp i mina tankar! Hon som steg ur havet, kärlekens och skönhetens gudinna. Här i form av en humla som flyger upp ur blomman bärande kärleksmjöl på sin rygg. Och humlan ser drucken ut och orkar bara släpa benen efter sig i flykten... Berusad av nektar, sol, vår och vind och över det faktum att om han vill kan han KRYPA över till nästa blomma.. och nästa.. och nästa..

  Jag älskar dina foton..

  Jag älskar den klatschiga med sitt innehåll...

  Kramar från en annan Eva

  SvaraRadera
 6. Härliga humlebilder...allihopa.
  Och lika härliga krokusar. Så fint med många tillsammans...
  Trevlig helg :)

  SvaraRadera
 7. Åh.. så vacker krokusäng du har och i LILA nyanser som jag bara älskar... ja du såg ju när du var så söt och hälsade på hos mig. Men än är det lång tid innan jag har sådan magnifika mattor av olika lila krokusar men det kommer det kommer. De gula hos mig har mött samma öde som dina.. har plockat dem en efter en.. många är slängda t o m men den lilla klick jag har står för sig själv. Men den vaniljgula är så läcker.. den ska du definitivt skaffa dig.. en läckerbit. Önskar dig en härlig helg..Moa

  SvaraRadera
 8. Fantatiskt underbara bilder. Njuter fullt ut av dem - och det behövde jag för här är det bara fult. Tack Eva och ha det riktigt skönt i all din vår.

  SvaraRadera
 9. Vilken vacker bildserie du bjuder på. För mig är krokusar i blekaste blå till mörkaste lila dom finaste som finns. Jag håller med dig, gula krokusar passar inte in i den färgskalan.

  SvaraRadera
 10. Eva ... du tar de mest fantastiska bilder. Nu har jag suttit här och bara njutit. Nummer två från slutit är helt underbar. Och bilden där man ser det vackra nätmönstret i bivingen är helt ljuvlig. Och jag fascineras väldigt av bild nummer två (uppifrån) med krukan och det vackra linjespelet. Du är en bildkonstnär. Det är en ren fröjd att titta in här.

  Ha en skön lördagskväll!

  SvaraRadera
 11. Annelie:
  Jag niger och tackar! Och visst har jag numera en riktigt bra kamera men jag tycker och tror, att det inte är avhängigt av kameran om bilderna blir ”bra” eller inte. Det finns flera bloggare, som bevisar att så är fallet. Med kompaktkameror tar de de mest fantastiska foton. Kika t.ex. på Vardagsliv eller the Secret Garden. Båda urstyva fotografer! Du är hjärtligt välkommen tillbaka.

  Njut i din trädgård:
  Tack för dina ytterst vänliga ord. Jag blir så stolt över att du ser konst i mina bilder.

  Skogseva:
  Jag älskar ditt sätt att formulera dig. En underbar kombination av poetisk skönhet och jordnära verklighet. Kramar

  AnnCharlotte:
  Tack…! För allt!
  Men jag måste erkänna, att mina bilder är förljugna. Humlorna och bina fanns överallt och de var många och högst fotogeniqua men krokusarna är inte så många som de ser ut. Jag har inte klippt och klistrat men bilder kan ljuga ändå…
  Ha en skön helg du också!

  Moa:
  Ja, de naturliga variationerna är sällan fel. Men någon äng med krokusar eller ännu mindre mattor är det ju inte, även om mina krokusar blir fler och fler för varje år. Det handlar om en tämligen liten rondell mitt på grusplanen men i kontrast mot gruset runtom lyser de upp som om de vore många, många fler. Med kamerans hjälp kan jag dessutom få dem att se ut som de är precis så många som jag skulle vilja. Trädgård handlar om drömmar och fotografering om att sätta drömmarna på pränt….

  Lillebeth:
  Härligt om mina bilder kan ge tröst i din vårlängtan! Håll ut! Snart är det vår hos er också! (Och fult är det här också men det ser inte min kamera...)
  Kramar

  Bland blommorna:
  Ja, smaken är ju delad men uppenbarligen är det fler än jag som föredrar färgstämt också i våryran.
  Ha det gott bland blommorna!

  Anita:
  Tusen tack för dina vänliga ord. De gläder mer än du kan ana. Jag tittar ofta in på dina sidor och njuter av de vackraste av bilder. Så när du berömmer värmer det extra mycket.
  Kramar

  SvaraRadera
 12. Vilken krokusprakt du har, så kul då man fångar insekterna också.

  Må väl!

  SvaraRadera
 13. Håller med! Utsökt fina och spännande krokusfoton! Du har också fångat humlorna så fint i deras bestyr.

  SvaraRadera
 14. Livsnjutaren:
  Ja, jag njuter av både blomster och insekter.
  De hör ihop. Jag vill ha en levande trädgård (även om det ibland kostar på...)
  Ha det gott!

  Ingmarie:
  Trevligt att se dig här i mitt refugium och tack för dina vänliga ord. De värmde verkligen.

  Eva


  Eva

  SvaraRadera
 15. Men Eva så underbart vackert...
  Hoppas verkligen att jag får komma en dag någon gång i tiden fram.
  annika

  SvaraRadera
 16. Annika.
  Du är välkommen när verkligheten är i närheten av mina drömmar......
  Tills dess drömmer vi tillsammans.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 17. Åhhhhh Eva, det är så vackert att det gör lite ont just nu att läsa om fasanernas framfart. Hoppas de ser åt andra håll nu.
  kram H.

  SvaraRadera