Denna blogg ska handla om min trädgård.
Min lustgård. Mitt eden. Mitt paradis. Mitt vattenhål. Min oas.
Min arbetsplats.
Min ögonsten.
Och om de tankar och funderingar jag har och haft kring den.
Om de tankar och funderingar jag har i den.

Om färg och form och mening.
Om arbete och material.


Om lust och fägring. Om trädgården som hägring.
Om lycka och olycka.
Om blommor och blad.
Om djur och natur.
Om fotografering.


Den är ett komplement till min hemsida.
Välkommen att titta in där också!KLICKA GÄRNA PÅ BILDERNA FÖR ATT SE DEM I STÖRRE FORMAT.

DE FLESTA TÅL DET OCH NÅGRA KRÄVER DET.fredag 30 april 2010

Osynkad blomningScenen är fortfarande ön och det omgivande dammpartiet.
Resten av trädgården hukar och håller andan inför årets anstormande svalörtsoffensiv.
Dammslänterna är täckta av svalört och också på ön ser jag, hur svalörten tar allt mer utrymme och jag fasar för, att den kanske på sikt kommer att konkurrera bort sipporna.


Efter åratals ojämn kamp har jag gett upp slaget om slänterna. Men för att dämpa den intensiva gula färgen, som totalt mördar allt i sin väg, har jag planterat in gulvita lökväxter. Nu börjar dessa slå ut - men svalörten dröjer.
Ja, ja. Tanken var ju god i alla fall, även om risken är överhängande, att narcisser och tulpaner hinner blomma ut, innan svalörten slår till.
Men just nu är de till stor glädje på egen hand.


Här växer Narcissus jonqvilla 'Sailboat'. Tidigare hade jag här Narcissus 'Petrel', som dock försvann. Hoppas, att denna klarar sig bättre. De rostbruna bladen tillhör Rodgersia podophylla, bronsrodgersia, som snart kommer att fylla denna delen av slänten med sina bronsfärgade, stora parasollblad.


På ön blommar fortfarande sipporna och allra mest vitsipporna. De ursprungliga gula narcisserna i olika former har fått sällskap av varianter med blekgula kronblad.
Ytterligare några varianter låter ännu vänta på sig. Någon enstaka 'Mount Hood' har slagit ut, liksom 'Lemon Beauty'. Det ska bli spännande att se, om de kan ge svalörten en match.

Av de botaniska tulpanerna blommar Tulipa turkestanica för fullt. Ett riktigt glädjepiller och min absoluta favorit just nu.
Drar ihop sig lite vid dåligt väder men är på nära håll ack så vacker också i det tillståndet.


Och när solen lyser, lyser turkfröken ikapp med henne. Med sina många blommor på samma stjälk bjuder hon på avstånd på en vit sky ovanför de bakomstående vitsipporna. Måtte hon bara trivas, så ska hon få sällskap av många fler.


Och se där!  Några utslagna svalörtblommor blir riktigt angenäma i hennes sällskap!


Fortsättning följer.

14 kommentarer:

 1. Tulipan är så vacker den och ser verkligen ut att dämpa svalörten precis som du önskar. Iallafall på bilden...Jag väntar på fortsättningen....

  SvaraRadera
 2. Älskar den botaniska tulpanen. Den är verkligen delikat och vacker. De jag har drar också ihop sig vid dåligt väder.
  Underbara bilder. Jag får lust att plocka vitsippor.

  Ha en bra helg.

  Annelie

  SvaraRadera
 3. Jättefina bilder, som en sagoträdgård...kramis semlan

  SvaraRadera
 4. Oj, så vackert, tittar och njuter.
  //Camilla

  SvaraRadera
 5. Hallå Eva, Tulipa turkestanica har jag också planterat och njuter galet mycket av just nu. Vilken underbar liten tulpan!

  Marit

  SvaraRadera
 6. Och den lite hukande regnstänkta tulpanbilden är underbart och drömskt vacker... Ljuvligt poetisk blondtulpan. Vacker in i minsta detalj. Jublande lycklig måtte den vara som kan odla en sådan skönhet i sin trädgård!
  Kramar från en avundsjuk åsensyster

  SvaraRadera
 7. AnnCharlotte:
  Ja, det är en riktig skönhet. Liten och enkel men en klar favorit bland tulpaner.
  Svalörtsdrabbningen närmar sig….

  Anneli:
  Jag älskar den också. Och den passar perfekt bland sipporna.
  Kom på mig med att ha sagt ’jag älskar den’ om så mycket, att det knappt är trovärdigt längre. Men så är det. Efter hand, som det dyker upp nya växter, blir jag bara alldeles varm i hjärtetrakten.
  Hoppas din helg blev fin.

  Semlan:
  Jag tackar. Det är nog lite som en saga eller lite på låtsas i alla fall. Jag fotograferar ju mest det som gör mig glad. Det andra vill jag helst inte se.
  Kram

  Camilla:
  Trevligt, att jag, min trädgård och mina foton av den kan bidra till ditt välbefinnande.
  Ha det fortsatt bra

  Marit:
  Alldeles underbar. Hade en liten botanisk tulpan sedan tidigare, som jag sått men var lite osäker på arten. Jag tror, att det är T.tarda. Den är i alla fall också fantastisk. Har bildat stora ruggar trots att den växer inklämt och mörkt och inte fått någon omvårdnad. När jag nu skulle plantera små tulpaner på ön, var jag lite osäker på arten på den befintliga och köpte både T.tarda och T.turkestanica. Och blev överförtjust. Nu hoppas jag bara, att den kommer att trivas och kanske rent av föröka sig. Jag vet inte om den är lämplig till förvildning. Vet du?

  Skogseva:
  Ja du Eva, det är faktiskt ingen konst att köpa lökar och sätta i jorden. Konsten är att förse dem med rätt betingelser för att trivas. Frågan är, om de kommer att trivas där jag satt dem eller om de är lite kinkiga. Har läst, att de vill ’bakas’ på sommaren och allra helst ska man visst gräva upp dem……. Men dammkanten, där jag satt dem, brukar bli ordentligt torr på sommaren, så jag hoppas att det ska fungera som i naturen. Trivs de kan de bli långlivade….Och om de trivs kommer jag att köpa fler. De passar perfekt i denna vilda del av trädgården och jag hoppas, att de inser det och inte hellre vill bo i ett stenparti…
  Kram

  Eva

  SvaraRadera
 8. Vilka bilder. Som jag njuter!

  Jag väntar på nästa.

  SvaraRadera
 9. Tackar!
  Det kommer, det kommer.
  Men just nu är det så mycket som MÅSTE göras, att jag har svårt att hinna med bloggande och hemsida. Har inte kikat in hos dig på evigheter t.ex. Men jag kommer. Jag kommer.
  Eva

  SvaraRadera
 10. Så fantastiskt mycket vår det finns att njuta av här! Underbart :)

  Trevlig kväll,

  Anna

  SvaraRadera
 11. Mycket vackert att se på.
  Mariana

  SvaraRadera
 12. Förstår din "skräck" inför svalörtsinvasion. Men den sista bilden ger hopp. Så vacker kombination - trots allt. Den botaniska tulpanen slår allt vackert jag har sett på länge. Ha det så skönt i din underbara trädgård.

  SvaraRadera
 13. Allt är såååå vackert!!!

  Jag kan aldrig välja på våren, vilken blomma jag gillar mest....jag vill bara ha ALLT...

  Ha en fortsatt skön dag.

  SvaraRadera
 14. Anna:
  Ja, det finns mycket att njuta av så här års. Och mer kommer…
  Ha en fin vecka!

  Mariana:
  Instämmer. Mycket vackert.
  Ha det gott!

  Lilllebeth:
  Visst är den fin. Men konkurrensen är stenhård. Än lovsjunger jag den ena, än den andra. Jag kan faktiskt inte bestämma mig. Sån tur, att jag inte behöver välja. Ha det skönt du också. Även om ni ligger efter i vårracet, så tar ni snart igen det. Håll ut!
  Kram

  Livsnjutaren:
  Instämmer. Var det inte ungefär det jag sa precis? Allt är underbart. Vitsipporna, som fortfarande lyser upp, narcisserna, doftande och sköna, de små botaniska tulpanerna, nunneörten, som jag inte visat och jul/påskrosorna, som jag inte heller hunnit med. Och så VÅREN. Träd som slår ut och buskar som står i knopp. Varje dag, ja varje timme, händer något.
  Ha en riktigt skön vecka!

  Eva

  SvaraRadera