Denna blogg ska handla om min trädgård.
Min lustgård. Mitt eden. Mitt paradis. Mitt vattenhål. Min oas.
Min arbetsplats.
Min ögonsten.
Och om de tankar och funderingar jag har och haft kring den.
Om de tankar och funderingar jag har i den.

Om färg och form och mening.
Om arbete och material.


Om lust och fägring. Om trädgården som hägring.
Om lycka och olycka.
Om blommor och blad.
Om djur och natur.
Om fotografering.


Den är ett komplement till min hemsida.
Välkommen att titta in där också!KLICKA GÄRNA PÅ BILDERNA FÖR ATT SE DEM I STÖRRE FORMAT.

DE FLESTA TÅL DET OCH NÅGRA KRÄVER DET.torsdag 17 februari 2011

Bladverk (Apropå bokrean)


Tony och Claës Lewenhaupt gav tillsammans ut flera böcker om trädgård, mat, mode och konst och efter Claës´ död gav Tony (1992) ut boken Bladverk (med Claës' foton). Det är en praktisk och jordnära hjälpreda, som inte alls handlar om blad, vilket titeln skulle kunna antyda. Man skulle istället kanske kunna säga, att det är en fortsättning på Bakom häcken, där Tony delar med sig av det bondförnuft, som behövs för att veta, hur man ska gå tillväga för att uppnå den trädgård man vill ha.

Dagens inlägg har eg. heller inget med titeln att göra utan handlar om bladverk i en helt annan betydelse.Bladverk, som i blad samlade i verk med pärmar om.
Dvs. böcker.
Trädgårdsböcker.
Detta med anledning av den förestående bokrean, som erbjuder trädgårdsläsning av verkligt hög klass. Läsning, som inte i första hand innebär inspiration eller handgripliga tips utan stimulerande läsning med trädgården i fokus.


Efter Bladverk kom Tonie mest att ägna sig mest åt kläder, mode och dräkthistoria. Men för några år sedan (2006) gav hon ut boken Konstnärens trädgård, där 11 konstnärer, deras konst och trädgårdar presenteras.  
Jag nämner detta just nu, eftersom denna fina bok finns med på årets bokrea (hos adlibris och Bokus).
 Det är en mycket vacker bok (med fina foton är tagna av Gerry Johansson och med återgivningar av några av konstnärernas verk), där Tonie ger röst åt konstnärernas syn på och förhållande till sina trädgårdar och försöker se samband mellan deras konstnärliga skapande och deras trädgårdar. Bland de avportätterade konstnärerna finns bl.a. CO Hulten, Ingegärd Råman, Signe Persson-Melin, Bengt Böckman, Bo Hultén  och Simon Arne (som Katarina med fina bloggen Katarinas trädgård besökte tidigt i höstas. Se här.)


En annan vacker och läsvärd bok, som finns på bokrean är Karin Berglunds Med fingrarna i jorden. Med orden som pensel målar Karin upp miljöer så sinnligt, att man kan känna doften av dem. Hon är lika kunnig som på en gång smittsamt entusiastisk och vemodig (på ett sätt som starkt påminner om Hannu Sarenström) och hennes texter är som en tröstande smekning, som suger in läsaren i hennes värld. Illustrationerna i denna bok är gjorda i en gammal teknik, gummitryck, som enbart de motiverar att köpa boken. Jag undrade om detta verkligen kunde vara samma vackra verk, som jag har i min hylla och jag övervägde för ett ögonblick att köpa ytterligare ett exemplar för att riva ur några av de fina bilderna och rama in. Men jag hejdade mig, eftersom det kändes som om det skulle vara ett helgerån att slakta en vacker bok på detta sätt.....  Och när jag kollade upp titeln ser jag, att man återutgivit boken i ett mindre format än den ursprungliga.


På bokrean finns också Refugium, en finstämd och lågmäld bok om en man och hans trädgård, hans tillflyktsort - hans refugium. En riktig pärla! Jag hittade den sedan Slottsträdgårdsmästaren uppskattande hade skrivit om den i sin blogg (läs här) och det var verkligen njutbar läsning. Ännu en människa och ännu ett sätt att förhålla sig till sin trädgård. Underbar! Också detta en bok, som jag skulle kasta mig över om jag inte redan haft den.  


Sist men inte minst finns två trädgårdsböcker av Lotte Möller.
Lotte, som nog är min favoritförfattare i trädgårdsgenren. Hon har ett annat sätt att närma sig trädgården och ett annat sätt att uttrycka sig än de andra i sällskapet. Med skarpsynthet, stor kunskap och ibland vass penna, sätter hon in trädgården och företeelser i densamma i ett större sammanhang.
Hon är för de flesta kanske mest känd för sin bok om hennes föräldrars trädgård, Maryhill men hon har skrivit flera andra mycket läsvärda trädgårdsböcker bl.a Trädgårdstankar (ännu ett namn på listan på tänkbara bloggnamn) och dessförinnan Trädgårdens natur. För den senare blev hon belönad med  Gerard Bonniers essäpris och det är en alldeles underbar bok.
 OCH mina vänner: 
Också denna bok finns på bokrean, där det dessutom finns ytterligare en titel av Lotte nämligen Tre mästare - tre trädgårdar : Per Friberg, Gunnar Martinsson, Sven-Ingvar Andersson. Jag måste här erkänna, att jag av någon outgrundlig anledning ännu inte läst detta praktverk från pärm till pärm men det jag läst är en njutning och detta är ett MÅSTE för alla som är intresserade av trädgård i den högre skolan.


Antydde jag, att de här böckerna inte skulle vara inspirerande?
Helt fel.
De är ytterligt spännande och inspirerande böcker och för den som har ett öppet sinne öppnar de för nya perspektiv. Nya sätt att se på Trädgård och nya möjligheter. De utgör verkligt inspirerande läsning.
 Och de är vackra. Med många vackra och inspirerande foton.
Så om ni är det minsta intresserade av trädgård i ett lite större perspektiv och tycker om böcker, vackra, kloka OCH inspirerande böcker, så menar jag, att dessa pärlor är ett måste i varje trädgårds- och bokälskares hylla.PS. Det finns faktiskt ytterligare en bok med titeln Bladverk, som också den finns med på årets Bokrea men om den vet jag inget alls.

17 kommentarer:

 1. Trädgårdens natur var den absolut första trädgårdsbok jag läste när jag blev med trädgård. Det var ingen dålig inkörsport....
  Ha en bra helg ;)

  SvaraRadera
 2. Stort tack för alla dessa tips! Jättespännande och jag kommer absolut att inhandla minst ett par av dessa på rean. Jag älskar dina bilder här på bloggen...

  SvaraRadera
 3. Fantastiska böcker. Bladverk och Trädgårdens natur och Tre mästare är favoriter, Med fingrarna i jorden är så vacker - och Refugium önskar jag stifta närmare bekantskap med på bokrean ;-) Tack för tipset!

  SvaraRadera
 4. Ja, vilka bra böcker! Jag tänkte genast på Simon Arnes trädgård när jag såg titeln Kostnärens trädgård, det var ett sådant härligt släktskap mellan hans trädgård och hans konst! Den måste jag titta närmare på. Tre mästare är en favorit, Lotte Möller skriver ju så bra! Och stillsamma Refugium gillar jag också!
  Tack för tipsen!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 5. Tack för tipsen, konstnärens trädgård måste jag nog titta närmre på. De andra är redan favoriter och väl lästa. ha en fin helg/Sophia

  SvaraRadera
 6. Tack för fina tips.
  Ha en fin helg

  SvaraRadera
 7. Hadde jeg vært i sverige hadde jeg dratt rett på bokrea, gode hagebøker er uimotståelig:) Takk for tips:)

  SvaraRadera
 8. Efterdom din blog är en av mina absoluta favoriter har jag tilldelat dig en award, välkommen att hämta den hos mig.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Hej, jag var bara tvungen att ge din spännande och vackra blogg ett litet "bloggpris", hoppas det kan leda till att lite fler intresserade hittar hit! Titta in på mitt senaste inlägg. ha de gott!

  SvaraRadera
 10. Nu har jag varit och köpt Tre mästare - tre trädgårdar på rean, har bara hunnit bläddra i den men eftersom jag tycker om Lotte Möllers andra böcker är nog även denna bra! De andra böckerna som du nämner är också bra, har dock inte läst om kostnärernas trädgårdar - den ska jag hålla utkik efter. Tack för tipset!

  Ha det gott! // Åsa

  SvaraRadera
 11. Hej,
  Hittade hit via Gittan.
  Vilken inspiration och vilka tips om trädgårdsböcker du ger mig.
  Nu får jag skynda till bokrean och se om jag hittar några av de böcker du tipsar om.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 12. I dag kom "Konstnären" - har inte ens hunnit öppna paketet!
  Kram och tack för senast kära väninna

  SvaraRadera
 13. AnnCharlotte:
  Det var jättelängesedan jag läste den men jag minns fortfarande hur bra jag tyckte att den var.
  Ha en skön helg och sköt om dig!

  Tack snälla Jens för din award och alla fina ord om min blogg och min trädgård. Jag blir faktiskt lite generad när jag läser det, eftersom du nog överskattar både mig och trädgården.
  Roligt om du hittar något givande på bokrean på grund av mina tips.
  Ha det bra!

  Cecilia:
  Roligt om jag kan bidra till att du hittar något. I efterhand har jag sett, att det fanns flera bra böcker, som jag inte tog upp...

  Katarina:
  Och jag tänker omedelbart på dig när jag tittar på Simon Arnes gröna skulpturer! Och så blir jag lätt skräckslagen när jag läser om svampsjukdomen, som hotar buxbomen.
  Kram

  Sophia:
  Ja, de andra är väl nästan att betrakta som klassiker vid det här laget men de är kanske nya för någon trots det.

  Lotta:
  Inget att tacka för. Jag delar gärna med mig av både egna och andras erfarenheter.
  Men JAG tackar för din award och din väldigt fina motivering. Tusen tack!
  Ha en skön helg!

  Linda:
  Kan du inte handla hos de svenska internetbokhandlarna från Norge? ( http://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?subject=12&rank_order=ranking_desc&campaign_tags=BOKREAN&exclude_avail_stat_21=on&exclude_avail_stat_31=on&exclude_avail_stat_41=on&cat_static=1 eller http://www.adlibris.com/se/sale2011content.aspx?value=9683&type=cat&typeid=2&campaignid=11 ) Då går du visserligen miste om att få titta i böckerna men till viss del kan man ju hitta info om böckerna på nätet.

  Åsa :
  Jag hoppas, att du kommer att tycka om den här boken också. Tonies bok om konstnärerna har jag bara sett på nätbokhandeln men jag har å andra sidan bara sett en katalog...

  Gunilla:
  Välkommen! Hoppas, att du hittar något som du tycker om både här och på rean. Jag såg i efterhand, att det fanns flera ’gamla godingar’ på rean. Bl.a. Hannu Sarenströms debutbok (fast jag gillade Trädgårdsmagi bättre) och Christel Kvants och Heidi Palmgrens Trädgårdens rum.
  Ha det bra du också!

  Eva:
  Jag tror, att du kommer att tycka om den!
  Kramar
  Eva

  SvaraRadera
 14. Hej Eva!
  Tack för att du kom och förgyllde dagen.
  Jag blev berkligen glad.
  Hoppas jag kan få bjuda dig på en rundtur i min trägård en vacker dag och jag kommer mer än gärna som privat person bara för att känna känslan.
  Ursäkte om jag verkade trött och splittrad men bygget av montern har tagit på krafterna. Att se till att allt fungerar har varit tufft. Kylan har varit värst kan jag säga.
  Ha det så bra så längtar jag tills vi kan ses igen.
  Annika

  SvaraRadera
 15. Hej Eva

  Det var rigtig hyggeligt at mødes i går på messen. Og, skønt at finde din blog - igen. For som vi talte om, har jeg været forbi før, men glemte at bogmærke den. Det har jeg gjort nu! :-)
  Sjovt nok købte jeg senere på dagen Lotte Möllers Trädgårdens natur, da jeg afsluttede med en lille rundtur i Malmø. Den glæder jeg mig til at læse.

  Og, mon ikke der bliver en lejlighed til at mødes igen. Lige pludselig.

  Bedste havehilsner
  Birgitte

  SvaraRadera
 16. Hej igen Eva!

  Idag kunde mässan hjälpa mig med att få ett rum att sitta i för alla bloggare. Ingen hade ork att hjälpa mig innan för det hade fullt upp med att fixa så att det gick att vara i lokalerna.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 17. Annika:
  Det var verkligen roligt, att träffa dig. Hade så klart varit ännu roligare om vi kunnat sitta ner och prata men det blir förhoppningsvis tillfälle till det framöver. Hör gärna av dig i god tid om du tänker komma.
  Ta det nu lite lugnt och njut av vad du åstadkommit, så hörs vi sen.
  Kram

  Birgitte:
  Ja, det var trevligt att träffas och jag kommer att fortsätta att besöka dig på din blogg. Vi åker ju till Köpenhamn då och då, så jag ser fram mot att kunna få lite annorlunda tips från dig.
  Lotte Möller är en av mina favoritförfattare i trädgårsdgenren och jag tror och hoppas, att du kommer att tycka om boken du köpte.
  Hoppas, att vi ses igen men ha det gott tills dess!

  Eva

  SvaraRadera