Denna blogg ska handla om min trädgård.
Min lustgård. Mitt eden. Mitt paradis. Mitt vattenhål. Min oas.
Min arbetsplats.
Min ögonsten.
Och om de tankar och funderingar jag har och haft kring den.
Om de tankar och funderingar jag har i den.

Om färg och form och mening.
Om arbete och material.


Om lust och fägring. Om trädgården som hägring.
Om lycka och olycka.
Om blommor och blad.
Om djur och natur.
Om fotografering.


Den är ett komplement till min hemsida.
Välkommen att titta in där också!KLICKA GÄRNA PÅ BILDERNA FÖR ATT SE DEM I STÖRRE FORMAT.

DE FLESTA TÅL DET OCH NÅGRA KRÄVER DET.måndag 7 mars 2011

Trist trast (?) och trösterik AwardVåren vände i dörren och valde en annan väg. Jag satt med irriterade ögon framför datorn när jag uppmärksammade Trasten på fågelbordet utanför mitt fönster.
Och utan att jag vet hur det gick till, stod jag där med en konstig böjning av kroppen för att försöka få till en 'bra bild'. Urbota dumt, för jag vet ju vid det här laget, att det är i det närmsta omöjligt att få skarpa bilder när jag fotograferar genom våra gamla fönster - men jag kan ju bara inte låta bli...


En stund senare satt jag på nytt framför datorn och konstaterade, att det inte gick den här gången heller.
Men kanske skulle jag kunna använda bilderna ändå....?


Jag skulle kanske kunna göra ett inlägg om att man tager vad man haver och dra en parallell till min trädgård.?.  Njaä...   I utkastkorgen ligger redan ett inlägg på det temat, som jag nog skulle vilja fortsätta på och färdigställa.

OK.  Då skulle jag kunna skriva om att man inte ska underskatta det vanliga. Det vardagliga.
Varken i livet eller i trädgården.
Att det kan vara en lika stor konst, att göra något intressant av ett enkelt material som av exklusiviteter.
 Och att vi ska komma ihåg, att vara tacksamma för vad vi har.
Att vi bör gynna det, som har sin naturliga hemvist här.
 Jag tänkte på larmrapporterna jag läst i vinter om att just trastarna skulle vara oroande mycket färre än de brukar och tänkte på hur det skulle vara att möta våren utan trastarnas skönsång. Jag tänkte på Tyst vår. Men nä, det får vara nog med klagosånger ett tag nu. Larmen har duggat lite för tätt på sistone och inte ens jag förmår svälja mer just nu.


Jag tittar på fotona och börjar leka lite med dem. Beskär dem lite grovt.
Och tycker plötsligt, att de banala och intetsägande fotona plötsligt får ett nytt uttryck och ett nytt värde.
Också det som i trädgården. Något, som börjar se lite trist ut:
En beskärning ... et Voila!Sedan jag skrev senast har jag tilldelats en award. Ja, faktiskt gånger tre!
Jag tackar ödmjukast.
För att ni väljer, att ge dem till mig men allra mest för era fina formuleringar.
De, som hedrat min blogg på detta vis och som själva är värda samma uppmärksamhet är:
Jens på Skogstorpet, Lotta (på Lottas Lund) och Gittan (Livets Glädjeämnen - Joy of Life) . (Missa föresten inte Gittans butik i Hemtrevligt ute och inne med en massa läckerheter!)


I awarden ingår det, att bidra till att sprida ringarna vidare. Att välja ut några bloggar med mindre än 100 följare för att fler ska hitta till dem. Och då blir det svårt. Riktigt svårt. Jag är väl inte varken den flitigaste bloggaren eller bloggläsaren men det finns några bloggar, som jag försöker följa. När jag tänker efter är de ganska många. Några av dem visar sig ha väldigt många följare. Andra har redan fått denna award. Men det finns ändå så många att välja bland, att det förefaller omöjligt att välja ut några få.
En del har fantastiska foton, andra skriver oförglömligt underhållande, några har underbara trädgårdar, andra hittar massor av inspiration på olika håll som de delar med sig av. Några tycks lyckas med allt de företar sig medan andra generöst berättar om sina misslyckanden. Några är fokuserade på 'Det vackra, andra på 'Det ätbara' och ytterligare andra poängterar miljötänket i sitt trädgårdsliv.
Och alla: Oavsett om man har en kolonilott eller en visningsträdgård, om man är proffs eller om man är en glad (oftast) amatör, delar vi alla intresset att odla, att använda odlandet som ett sätt att få utlopp för våra våra idéer och vårt skapande, att få sätta vår egen prägel på en liten bit av vår jord..
Och eftersom jag  gillar mångfald och tycker, att alla erfarenheter är av intresse känns det, som en övermäktig uppgift att välja ut några få bland alla dessa underbara bloggar.


Jag skulle helst vilja slippa att välja ut några men samtidigt vill jag ju bidra till att fler besöker de bloggar jag tycker om men som har märkligt få följare. Så till slut bestämmer jag mig (med vånda) för att plocka fram och namnge några bloggar, som jag tycker att ni ska kika på - om ni inte redan hittat dit:

KOLONIN I TANTO NORRA, där Ulf månadsvis presenterar sin otroliga koloniträdgård, där han på en mycket begränsad yta har skapat en miljö långt utöver det vanliga med ett rikt utbud av växter, som gör trädgården intressant året om.

M/S Design Trädgård och Keramik. Här bloggar den mångsidiga Mariana om den vackra trädgård hon byggt upp på några få år men också om sin fina keramik.

Den danska bloggen Havetid, där Jörn berättar om sin trädgård, som ni bara måste titta in i! Vackra gångar, mycket klippta former och många vackra arrangemang.

I DAYLILY-POTAGER  bloggar Anette om sin fantastiska potager och om dagliljor, som hon drar upp från frön. MYCKET inspirerande!

Anitas blogg... De fyra blomsterhaven. Här berättar Anita om trädgård och natur med poetisk ådra i både ord och bild (mycket fina bilder).

Och sist men inte minst min egen favoritblogg VARDAGSDAGBOK OM EN TRÄDGÅRD  (Och lite annat), där Skogseva välformulerat berättar om sin vardag både i och utanför trädgården, illustrerat med vackra foton. Detta var en av de första bloggarna jag började följa, till en början eftersom det stod klart, att Skogseva bodde i min närhet. Det skulle visa sig, att vi hade mycket mer gemensamt än våra förnamn och den geografiska närheten och Eva är numera en mycket kär vän.
Men bloggen är klart läsvärd för alla och rekommenderas med särskilt varmt hjärta.
12 kommentarer:

 1. Kul! Och grattis! Jag skall genast gå ut och kolla på bloggarna du skriver om för jag vet att några av dom har jag missat.

  SvaraRadera
 2. Grattis till det.
  Bra val även du har gjort och jag gillar alla de nu nämner. Fast jag har för dåligt med tid att hinna läsa alla. Men men en dag i taget.

  Vilka läckra fågelbilder du har tagit.
  Ha en skön vecka
  Annika
  som hoppas slippa influensa vilket två av mina monterkompisar ligger i

  SvaraRadera
 3. Fia:
  Tack! Hoppas, att du hittade något som du gillade...

  Annika:
  Tackar, tackar! Jag blir så glad, att du gillade min tradiga trast..
  Ja, tid är en ständig bristvara och det svåraste som finns är att välja bort.
  Jag hoppas, att du kan ta det lugnt och att du slipper flunsan.
  Kram

  Eva

  SvaraRadera
 4. Åhh.. underbara svartfåglar, ljuvliga mörka fjädervarelser! Jag skulle vilja sitta i ett gömsle och få till riktiga närbilder av skönheterna. Men, men.. di är svårfångade di där. Dock är dina bilder, beskurna till små svarta smycken, undersköna som de är trots att de är tagna genom blåsor och bubblor.

  Och.. tack min allra käraste vän för dina fina ord om min blogg och tack för awarden som jag är mäkta stolt över och som jag ska förvalta efter absolut bästa förmåga!

  Kramar från Eva

  SvaraRadera
 5. Grattis till din award och ... tack goa du för dina jättefina ord om min blogg. Jag blev verkligen glad. Jag ska lägg upp ett inlägg om den lite senare i veckan. Nu ska jag strax gå och göra frukost.

  Så glad jag blev över dina koltrastbilder. Jag hör till dem som oroat mig över att jag sett så få i vinter men till min stora glädje så börjar dom dyka upp nu. Har sett flera stycken de senaste dagarna. Det värmer mitt hjärta.

  Önskar dig en fin vecka.

  Kram och tack Anita

  SvaraRadera
 6. Man får tacka, det var trevligt.
  Mariana

  SvaraRadera
 7. Tack för tips om nya bloggar att besöka, jag kommer absolut kika in till dem. Och tack snälla för "reklamen" till min butik! Jag hoppas du hittar hit någon dag, det hade varit skoj att träffas. Dina kåltrastbilder är mysiga även om de inte är så skarpa, jag längtar till trastens sång... Ha det gott / Kram gittan

  SvaraRadera
 8. Grattis! Några av bloggtipsen var nya, de ska jag kolla upp! Jörns trädgård är jag väldigt förtjust i, jag ska försöka komma dit i vår när han har öppen have!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 9. Ska titta på de för mig nya bloggarna....
  Jag hade också tyckt det varit kul med en bloggträff som var mer "koncentrerad"....
  Jag tog ju bilden själv så jag syns inte....men hos http://godastunder-tokigaideer.blogspot.com/
  finns en bild från samma tillfälle där jag är med...
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 10. Vilka spännande trastbilder det blev. Det vore förskräckligt med en tyst vår. Jag var ute och räfsade idag och hörde en enerverande glad liten fågel som överröstade alla andra, men jag fick aldrig syn på honom. Jag blev i alla fall på väldigt gott humör av hans sång.
  Kram

  SvaraRadera
 11. Skogseva:
  Tack söta du! Du vet, att dina ord värmer. Både det du skriver här och det vi kan ta del av på din härliga blogg.
  Kramar

  Anita:
  Trastarna har glatt mig hela vintern i år. De brukar ju finnas här och jag brukar ta dem för givna med det gör jag ju inte längre. Det vore tomt, att möta våren utan deras sång.
  Och du var en självskriven kandidat till awarden. Dina foton (både på bloggen och hemsidan) har glatt mig länge och det är roligt om jag kan bidra till att fler får tillfälle att njuta av både dem och dina texter.
  Kram

  Mariana:
  Inget att tacka för. Det är vi som ska tacka för vad du bjuder på.

  Gittan:
  Har sett flera saker på butiksbloggen, som jag varit nyfiken på men jag är ingen ’shoppare’ och eftersom mina ’utflykter’ är sällsynta är prioriteringen stenhård. Men jag hoppas kunna komma. Har min veterinär i Löddeköpinge, så jag kanske kan slå några flugor i samma smäll lite längre fram i vår.
  Ha det gott!
  Kram

  Katarina:
  Kul! Tanken var just, att nämna några, som jag trodde skulle kunna vara nya för en del av mina läsare.
  Visst är Jörns trädgård fin. Den påminner starkt om din, tycker jag. Och det hade varit roligt att se både hans och din trädgård.
  Kram

  Tack Lotta! Ja en vår utan fågelsång vore ingen vår. Och trastarnas sång hör till de bästa. Här har fåglarna kvittrat och kviddrat ett tag nu men ändå utan den där riktiga övertygande vårkänslan.
  Kram

  Eva

  SvaraRadera
 12. AnnCharlotte:

  Det hade varit roligt om du hittat någon ny blogg, som du gillar.
  Ang. bloggträff kan det kanske bli någon sådan här också. Jag träffade Birgitte på En landliggers dagbog (http://enlandliggersdagbog.blogspot.com/)på Mässan och hon ska i alla fall arrangera en bloggträff i Köpenhamn i september.
  Och så var det ju lätt att se vem du var. Men jag undrar fortfarande vem som är vem på högersidan av bordet..
  Kram

  SvaraRadera