Denna blogg ska handla om min trädgård.
Min lustgård. Mitt eden. Mitt paradis. Mitt vattenhål. Min oas.
Min arbetsplats.
Min ögonsten.
Och om de tankar och funderingar jag har och haft kring den.
Om de tankar och funderingar jag har i den.

Om färg och form och mening.
Om arbete och material.


Om lust och fägring. Om trädgården som hägring.
Om lycka och olycka.
Om blommor och blad.
Om djur och natur.
Om fotografering.


Den är ett komplement till min hemsida.
Välkommen att titta in där också!







KLICKA GÄRNA PÅ BILDERNA FÖR ATT SE DEM I STÖRRE FORMAT.

DE FLESTA TÅL DET OCH NÅGRA KRÄVER DET.



onsdag 27 januari 2010

Ännu mera fåglar....




Nej, jag har inte gett mig ännu. Jag försöker och försöker att få skarpa bilder på småfåglarna utanför köksfönstret. Och de (fotona)har blivit lite bättre efter hand. Men inte bra.
I söndags fick vi besök av bl.a. en flock bergfinkar. Jag har aldrig sett dem förut och hade inte vetat, att det var just bergfinkar om jag inte beundrat dem i Skogsevas blogg . Jag kastade mig förstås efter kameran. Det var ett liv och ett kiv runt foderautomaten och jag tryckte av en massa exponeringar på de vackra fåglarna.







Tänk vilka fantastiska foton detta skulle ha kunnat bli! Nu fick jag nöja mig med att leka med dem i Photoshop.











Och ju fler misslyckade foton jag tog, desto mer besatt blev jag av att lyckas.
Nu hade jag redan testat olika exponeringsmöjligheter i det oändliga, så jag beslöt mig för att använda en del av kamerans inbyggda automatik. Jag övergick till slutarprioritering och överlät åt kameran att avgöra vilken bländare, som skulle användas. Problemet är ju, att eftersom jag redan försökt på den kortaste tiden (1/4000), så räckte inte bländarskalan inte till. Men när jag lät kameran styra, så tycktes den kompensera den det bristfälliga ljuset(?) . Hur detta går till och om man kan göra det manuellt förstår jag (ännu) inte.









Dessutom började jag misstänka, att det faktum att jag tagit de flesta bilderna genom fönstret (för att inte skrämma bort fåglarna) kanske bidragit till att bilderna blivit oskarpa. Jag har visserligen tagit många bilder genom fönster och aldrig märkt, att det gjort någon större skillnad. Att glaset gör att mindre ljus kommer in i kameran har jag räknat med. Men det vore ju logiskt om den brytning som ljuset utsätts för när det ska passera 2 glas (med blåst glas) skulle kunna påverka skärpan.

Alltså lät jag maken ta hunden och ensam köra ut på åsen istället för den sedvanliga gemensamma söndagspromenaden, så att jag skulle kunna fortsätta min jakt på en bra bild. Bergfinkarna försvann i samma ögonblick som maken kom ut på gården, så han passade på att fylla på mat till dem. Och så körde han iväg. Med köksfönstret på vid gavel och med kameran på sitt stativ väntade jag i köket, som blev allt kallare och kallare. Men bergfinkarna var och förblev borta.





Så småningom kom fåglarna tilbaka och jag fick några några relativt bra och skarpa bilder på dem. Bra mycket bättre än något jag tagit tidigare.Var det glasrutan, som var det enkla svaret på mina frågor? Men hur förklarar det de skarpa bilder jag tidigare tagit genom fönstret? Är det kombinationen stor brännvidd och glasrutan, som inte är förenliga?



Till slut kom maken hem (till ett nerkylt hus) och berättade, att han sett örnar i skogen…….

Med detta avslutar jag (för stunden i alla fall) mina rapporter från fågelfotograferandet men återkommer om jag skulle lyckas riktigt bra. För jag kommer inte att sluta att varken titta på eller fotografera fåglar.
Det var rena underhållningen att titta på deras försök att hålla de andra borta från maten.









Men til slut samsades de i alla fall.
Slutet gott - allting gott.

11 kommentarer:

 1. Du jag har försökt göra det samma som dig. Vi har munblåst glas i 2 fönster. Det bara inte går att ta kort genom fönstret. Har tidigare försökt ta massor av kort. Man skrämmer ju ej fåglarna om man står inne. Men hos mig går det inte. Alla bilder blir dåliga. För att få dom bättre bilderna så måste jag gå ut och stå och lurpassa med kameran för att få till en bild.
  Fin fröautomat du har fungerar den bra?? Snart är det dags för fågelräkning. Ha en riktigt fin dag. /Gela

  SvaraRadera
 2. Vilket tålamod du har!
  Tycker det blev härliga bilder på fåglarna i alla fall.
  Mariana

  SvaraRadera
 3. AnnCharlotte:
  Ja, att ge upp är inte min melodi. Då blir man aldrig bättre..

  Gela:
  Lite pinsamt om det var så enkelt! Men jag förstår fortfarande inte, att jag ibland fått till skarpa bilder under samma förutsättningar. Fasanbilderna t.ex. är tagna från samma ställe genom samma fönster och har godkänd skärpa.
  Fröautoamten fungerar utmärkt. Kommer från Granngården.

  M/S Design:
  Om det handlar om något roligt är tålamodet outtömligt, vilket tyvärr inte gäller för tiden, så nu får jag nog ge mig ett tag.
  Tack för omdömet! Trots den bättre skärpan på slutet tycker jag själv, att de oskarpa bilderna säger mer...

  Kramar
  Eva

  SvaraRadera
 4. Jag älskar dina fågelbilder - svävande kolibrier som är så skarpa att man kan se att det faktiskt inte är kolibrier utan grönfinkar!
  Jag hade dock gärna övergett finkarna ett par timmar för att få se örnar som omväxling!
  I går satt jag innanför köksfönstret (stängt) och studerade och försökte fotografera de små stackarna som i snöovädret proppade i sig av fetmaten. Nu ska jag se om det fastnade något som är värt att lägga ut.
  I dag har jag tagit några bilder med dina råd i bakhuvudet...
  Kram från en annan
  Eva

  SvaraRadera
 5. Tack Eva!
  Men åh, vad jag hade önskat, att jag hade lyckats få bergfinkarna lika skarpa som grönfinkarna!
  Tack också för att du berättar för mig, att det är grönfinkar. Jag får nog gå en fågelkurs hos dig.....Jag kallade dem gulsparvar trots att jag redan läst, att bergfinkarna ofta kom i sällskap med andra finkar.
  Slog nu upp de båda i min gamla fågelbok, för att försöka lära mig lite mer och läste, att grönfinkarna ansågs aggressiva vid matbordet, vilket jag kan bekräfta.
  Kramar
  Eva

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 7. Hej igen, kan det kanske vara för att munblåst glas varierar i tjocklek och det är ju bubblor på vissa ställen och ojämnheter. Nu är jag kanske ut och far men vet ej riktigt varför. Har märkt att min kamera har väldigt svårt att fokusera eller vad det nu heter när jag tar genom fönstren. Lite irriterande. Men jag tycker så om munblåst glas är så levande. Ha en fin fin helg/Gela
  Enligt maken är det för att ljuset bryts åt olika håll pga att glaset är olika tjockt. Ja ja det var ej så lätt detta. Ha det gott.

  SvaraRadera
 8. Gela:
  Jovisst är det just vågigheten och ojämnheten, som ger de vackra, levande reflexerna. Och visst hade jag väl tankar på, att brytningen av ljuset, som passerar glaset skulle påverka bilderna och kanske också skärpan. Men det hade ju gått förut....Men det verkar ju trots allt som om fotona blev bra mycket bättre när jag öppnade fönstret, så jag ger mig. Dock jobbar jag vidare med skärpan. Är fortfarande inte riktigt nöjd.

  Ha en skön helg
  Eva

  SvaraRadera
 9. Jag tycker i alla fall att du tar helt underbara bilder. Det har jag alltid tyckt. Ha en fin fin helg/Gela

  SvaraRadera