Denna blogg ska handla om min trädgård.
Min lustgård. Mitt eden. Mitt paradis. Mitt vattenhål. Min oas.
Min arbetsplats.
Min ögonsten.
Och om de tankar och funderingar jag har och haft kring den.
Om de tankar och funderingar jag har i den.

Om färg och form och mening.
Om arbete och material.


Om lust och fägring. Om trädgården som hägring.
Om lycka och olycka.
Om blommor och blad.
Om djur och natur.
Om fotografering.


Den är ett komplement till min hemsida.
Välkommen att titta in där också!KLICKA GÄRNA PÅ BILDERNA FÖR ATT SE DEM I STÖRRE FORMAT.

DE FLESTA TÅL DET OCH NÅGRA KRÄVER DET.lördag 9 januari 2010

Fågelfotografering

Eftersom trädgården vilar i djupaste vinterdvala finns det just inte mycket att fotografera i blomväg och då passade det bra, att försöka mig på vinterns glädjeämnen nummer ett: Trädgårdens småfåglar.
Försökte redan i december att fånga några frusna fasaner på bild med hjälp av mitt teleobjektiv men fick ingen skärpa. Då ilsknade jag till och tog fram stativet och försökte på nytt med godkänt resultat.


Då blev jag lite sugen på att försöka mig på småfåglarna också. Men där blev det stopp. Totalt fiasko. Alldeles suddiga blev de. Trots stativ och snabba tider. Trots att jag fokuserade på ögonen (inte så lätt när hela pippin hamnar i fokusrutan). På olika bloggar ser jag fantastiskt fina fågelbilder och undrar varför inte jag kan. Är jag så usel fotgraf? Eller är det något fel på min utrustning? Eller kan det vara så, att min utrustning helt enkelt inte är tillräcklig om man vill fotografera småfåglar på 10-15 meters håll?

Efter en veckas experimenterande och jag tror 1000 bilder på suddiga varelser, som det inte ens går att identifiera och långt mindre se ögon eller klor på, lyckades jag i alla fall idag fånga denna talgoxe...Nu tänker jag mig inte någon framtid som fågelfotograf men jag "gillar fåglar" och det vore ju trevligt om jag skulle kunna fånga dem på någon bild då och då. Men hur gör man? Alla tips emottages alltså med största tacksamhet.

12 kommentarer:

 1. Vilka fina bilder det blev...men förstår att det är svårt med småfåglarna...de sitter ju inte precis still ;)
  Kul att du har börjat blogga också...

  SvaraRadera
 2. Jag har ju förstått att du inte precis är någon amatörfotograf kära Eva, och fågelbilderna är bara ett kvitto på att så är det! Ljuvligt fina bilder med fasanbalett. Jag ser fram mot många trevliga läsningar med (naturligtvis) otroligt vackra bilder. Ju mer jag ser av dina bilder desto ovilligare blir jag att lägga ut egna amatörmässiga försök att avbilda min omgivning. Kan man få några lektioner?
  Kram från
  Skogseva

  SvaraRadera
 3. AnnCharlotte:

  Så trevligt, att du hittade hit med en gång!
  Ja, fasanbilderna blev riktigt bra även om jag inte riktigt vet hur det gick till. Men sedan var det ju slut på det roliga. Eller om det var då det egentligen blev roligt (och utmanande) på riktigt. Får fortfarande inte riktig skärpa på de små. Och det mest retfulla är, att det gäller även om de sitter stilla….

  Skogseva:

  Tack Eva men du vet, att vi inte har riktigt samma uppfattning om vad det innebär att vara amatör. För mig är en amatör en person, som saknar utbildning och som inte får betalt men som ÄLSKAR det hon gör. Och då är jag överkvalificerad både vad gäller fotografering och trädgårdsskapande!
  Jag förstår vad du menar om att jämföra sig med andra, eftersom jag själv reagerade på samma sätt när jag i somras hamnade på en trädgårdsblogg. Vilka foton! Skulle jag verkligen lägga ut mina mediokra alster?
  Men det gjorde jag och gissa om jag är glad för det nu.
  Och om jag skulle tänka som du, skulle jag aldrig våga skriva ett ord efter att ha njutit av din formuleringskonst i ett halvår.
  Men jag reagerar nog tvärtom. Om jag ser något jag tycker är bra, vill jag också försöka bli lite bättre.

  Så lektion ett: Titta på det du tycker är riktigt bra och försök göra om det….

  Dina förhoppningar om min blogg försöker jag bortse från, annars skulle jag inte våga fortsätta……
  Kramar
  Eva

  SvaraRadera
 4. Hallå Eva, vilka finfina fasanbilder! Det är ju så sällan man ser fasaner som flyger, oftast springer de ju omkring på marken tycker jag. Bra fångat.

  Marit

  SvaraRadera
 5. Tack! Upptäckte detsamma när jag letade efter fasanbilder efter mina första misslyckade försök. Anledningen till "flygandet" eller mer korrekt "flaxandet" var, att vi satt upp en kärve till småfåglarna. Fasanerna blev som tokiga och försökte hela tiden knuffa ner varandra. Och då var de lätta att fånga.
  I motsats till de små, som nu får lov att försöka hitta något överblivet korn när fasanerna ratat resterna.
  Eva

  SvaraRadera
 6. Vad kul med din blogg. Kommer att följa såklart. Du Eva...fotografera växter i stället...de rör sig inte så mycket...! Fast jag tycker att dina fågelbilder var fantastiska!

  SvaraRadera
 7. Tack för tipset men jag kommer nog att försöka lite till. Eftersom jag både är en kärring mot strömmen och envis som en åsna har jag gett mig tusan på, att det SKA gå att få bättre än vad jag hittills lyckats med. Skam den som ger sig!
  Eva

  SvaraRadera
 8. Vad roligt att hitta dig här i "bloggvärlden"! Känner mig själv fortfarande lite grand som nybörjare, har bloggat i ca 4 månader nu.

  Tack för kommentaren på min blogg! Det där med ljuset, ja det är viktigt för mig. Ofta är det så, för mig i alla fall, att det är egentligen inte själva motivet som gör bilden utan det gäller att ljuset är det rätta, att försöka fånga det på bild.

  Och så till fåglarna...:)
  Jag har en misstanke om att det är kameran som ställer till det, eller hellre att det är den som Inte ställer IN skärpan där fågeln sitter. Fågeln är så liten, bakgrunden mycket större, kameran långt från det lilla motivet, vilket gör att den automatiska skärpeinställningen inte klarar att liksom "hitta" fåglen.
  Med gamla kameror, där man kunde ställe skärpan manuellt genom att vrida på en ring på objektivet, uppkom inte det här problemet.

  Men nu utgår jag ju från min kamera. Den har bara automatisk skärpeinställning, inga objektiv och stort sett inte mycket av något. Det är bara en liten enkel kompaktkamera...som ibland lägger av helt appropå. Och det är riktigt slitsamt att få till några bilder överhuvudtaget.

  Trevlig vecka!

  SvaraRadera
 9. Vad underbart att du har börjat blogga också. Tycker så mycket om din hemsida. Jag ser väldigt fram emot att få följa dig i bloggvärlden. Och du tar helt underbara bilder som vanligt. Ha en fin fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 10. Hej, hittade hit av en slump och väntar redan på nästa inlägg!

  Bilderna på fasanerna är jätte jätte fina.

  Nu ska jag kika lite på din hemsida.

  SvaraRadera
 11. Fasan fotona var jätte härliga, önskade att mina fasaner kom närmre för dom är så vackra.
  Har fött upp fasaner två gånger och släppt ut, första omgången kunde jag kalla in genom att ropa på dom.
  Hälsningar
  Mariana

  SvaraRadera
 12. The Secret Garden:

  Håller fullständigt med dig om att det är viktigare med ljus och känsla i en bild än bländande teknik och dyr utrustning. Dina egna bilder är bevis nog. Fast tekniken har du väl förstås. Själv är jag minst sagt ringrostig och då hjälper det föga, att jag nu har den bästa kamera jag haft.

  Gela:

  Tackar för dina vänliga ord även om jag inte är riktigt nöjd själv...
  Får väl se hur jag kommer att hinna med en blogg också. Och om den kommer att leva upp till dina förväntningar. Tanken var, att jag här skulle visa lite av det som inte riktigt platsade på hemsidan.

  Njut i din trädgård:

  Kul att du hittade hit men det var kanske ingen bra start att visa jättejättefina bilder om man tänkt sig ett självkritiskt forum. Får väl försöka blanda och ge.

  M/S Design:

  Visst är de vackra och lär inte vara svåra att få tama. Men jag är lite orolig för vad de ställer till med. Tror inte, att de är alldeles oskyldiga i trädgården men vill man ha en levande trädgård får man väl bjuda på det.
  Eva

  SvaraRadera