Denna blogg ska handla om min trädgård.
Min lustgård. Mitt eden. Mitt paradis. Mitt vattenhål. Min oas.
Min arbetsplats.
Min ögonsten.
Och om de tankar och funderingar jag har och haft kring den.
Om de tankar och funderingar jag har i den.

Om färg och form och mening.
Om arbete och material.


Om lust och fägring. Om trädgården som hägring.
Om lycka och olycka.
Om blommor och blad.
Om djur och natur.
Om fotografering.


Den är ett komplement till min hemsida.
Välkommen att titta in där också!KLICKA GÄRNA PÅ BILDERNA FÖR ATT SE DEM I STÖRRE FORMAT.

DE FLESTA TÅL DET OCH NÅGRA KRÄVER DET.fredag 30 juli 2010

Replik

Knappt hade jag lagt ut förra inlägget om gäster förrän telefonen ringde.

Det var Hillevi, som bloggar under signaturen 'Hillevissan' på bloggen Tankar från Trädgårdsmästaren, som ringde.

Hon befann sig alldeleles i min närhet och undrade om hon fick komma......
 Om förfrågan kommit via mail, hade jag artigt men bestämt förklarat, att trädgården tyvärr inte befinner sig i visningsskick just nu och bett henne återkomma.
Men jag blev tagen på sängen. Och bjöd henne välkommen!

Som jag skrev i förra inlägget tycker jag, att det är otroligt roligt ( läs: Det roligaste som finns), att få visa trädgården för någon, som delar mitt intresse.
MEN jag vill, att den ska vara fin då och det är den knappast nu.
Totalt intorkad och utblommad och inte hann jag städa undan eller klippa bort resterna av storm och häckklipp.
Knappt hade jag sagt ja, förrän jag ångrade mig. Men då var det för sent.

Några minuter senare möttes vi på vägen när jag rastade hunden.

Och jo! Det blev en trevlig eftermiddag!
Tack Hillevi!

Efteråt undrade jag i mitt stilla sinne, hur hon egentligen uppfattade den trädgård jag visste, att hon på förhand hade så stora förväntningar på.
Och jag VET, att det bästa sättet att förstöra en god trädgårdsupplevelse är, att ha för stora förväntningar.
 Tänkte, att detta nog var både första och sista gången jag skulle säga ja.

Med fasa väntade jag på hennes dom.

Men titta in på hennes blogg och se vad hon såg!


Till er, som htitat hit via 'Hillevissan' vill jag säga, att ni är välkomna, att ta del av trädgården och mina tankar runt den i min blogg!

De ´glassiga bilderna' kommer inom kort att finnas samlade på Hemsidans fotosidor

Till er alla:
Jo, jag har haft tankar på att visa trädgården för dem av er som vill se den.
Så om intresse finns, överväger jag, att 'hålla öppet' i månadskiftet juni/juli nästa år.
Hör gärna av er och bekräfta om ni är intresserade.Eftersom flera har kommenterat den 'gamla' trädgården får ni här några 'Före/Efter-bilder'.
 


För nya besökare kan jag berätta, att det inte fanns mycket till trädgård när vi köpte huset i mitten av 80-talet, så Trädgården, som den ser ut idag, är alltså tämligen ung.

Det är drygt 20 år mellan bilderna men scenen var 'färdig' betydligt tidigare.

Välkommen tillbaka!
Både Hillevi och ni andra!

21 kommentarer:

 1. Det är väl så att vi själva har sådana krav på våra trädgårdar, att de ska vara i perfekt skick och fria från ogräs eller vad vi nu behöver ta bort. Jag tycker min lilla trädgård kan se gräslig ut, men kommer mina vänner och bekanta så ser de den med helt andra ögon.....
  Själv älskar jag det vildvuxna och mystiska i trädgårdar, växter som slingrar sej o växer som de vill, en takpanna som ligger snett, en grind eller port som hänger på trekvart osv....det är charmigt!

  Jag kommer gärna på besök i din trädgård och tar den precis som den är!

  Ha en skön helg.

  SvaraRadera
 2. vad kul om det gick att få komma och titta hos dig nästa år...visst är det snopet med oväntat besök, den känslan tar inte ett paket gevalia bort, men oftast blir det trevligt när man väl släpper på sina egna krav på sig själv och bara tar in nuet...kramis semlan

  SvaraRadera
 3. Hej! Jag kom hit via Hillevissan. Helt underbar trädgård du har. Vet du att hela huset och just den sortens trädgård får mig att tänka på en bok jag läste en gång då jag var barn, "Den hemliga trädgården", jag älskade den boken, men minns inte mera vem som skrivit den. Just det där att du skapat allt ifrån början är ju så underbart. Skulle komma som en pil på visning, men jag har lite lång väg. Hälsn mimi

  SvaraRadera
 4. Hej, vad mycket jobb ni gjort. Skall gå in till Hillevisan och titta. Väntar med spänning. Härligt hus. Vilket jobb ni gjort!!! Ha en fin helg/Gela

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Ja jag såg vad jag trodde man skulle se något helt magiskt och underbart vackert. Det är min drömträdgård att få vandra i. Det finns en sådan underbar känsla. Var riktigt avis på Hillevi som sett den live.
  Ha det nu så bra och fortsätt och njut i din underbara trädgård.
  Annika

  SvaraRadera
 6. Ju mer jag får se ju mer nyfiken blir jag...och det är ju som livsnjutaren säger, att man ser mer kritiskt på sin egen täppa eftersom man vet precis var det inte är som man önskar. Tyvärr glömmer man ibland det som är vackert då...
  Vi som följer din blogg kan ju också ana vilket oerhört jobb som ligger bakom trädgårdens utseende...både i begynnelsen och nu i återuppståndelsen...
  Jag kommer gärna och tittar...längtar redan.

  SvaraRadera
 7. Hej!

  Jag håller helt med alla ovan och i synnerhet AnnCharlottes alla ord....

  Du har en helt fantastiskt trädgård som ger en unik upplevelse. Den är magisk, troslsk, spännande, hemlig, vacker, förförisk.....

  Kan bara ana hur otroligt mycket jobb ni lägger ner......

  Hittade hit för ett tag sedan.... och är väldigt glad att jag gjorde det. Det skulle vara underbart att få komma nästa år och se trädgården live....

  Ha en skön helg!
  Kram Charlotter

  SvaraRadera
 8. Hittade hit vi Hillevissan jag också, och jag påstod att hon hon nog gått in i en garderob in i en hemlig värld...Finns du på riktigt :)

  Jag blev helt berörd av din blogg! Dina rosorns berättelse var helt underbar. Jag tyckte såååå synd om dina rosor, vilken berättar-förmåga du har!

  SvaraRadera
 9. Hej kära Eva!

  Jag skrev en lång kommentar som sdan försvann i min sommar-internetuppkoppling, sedan skrev jag en kortare... som också försvann...

  Kontentan var väl i varje fall att jag är så glad för att jag inte mailade först....
  Och sååå glad att jag nu ska få komma tillbaks till ditt paradis igen!
  Och också glad för att mina inlägg inte gjorde dig besviken:-)

  TACK EVA! FÖr att du så generöst tog emot mig och visade runt mig och berättade om tankar och vedermödor som ligger bakom ett sådant livsverk. Som alla ju förstått, blir det inte till av sig självt...
  Varmkram Hillevi

  SvaraRadera
 10. ... och när jag ser bilderna i dagens inlägg, så blir man ju lite fnissig när man sett hur det ser ut idag... Vilken skillnad, vilket FOKUS du haft i ditt skapande!

  SvaraRadera
 11. Jag antecknar mig på listan över intresserade att se din trädgård. Och återigen tack för att du delar med dig av din trädgård här på bloggen, det är underbart att läsa.

  SvaraRadera
 12. Hejan!
  Tycker att det var det mest spännande och vackraste jag sett på länge. Precis så där lummigt och grönst skulle jag vilja ha det. Älskar de där smala gångarna som bara leder till den ena efter den andra makalösa platsen, och dammarna sedan.......jag saknar ord. Nej, nu måste jag ta och titta lite till.
  Ha det så bra!
  Camilla

  SvaraRadera
 13. Hej Eva
  Hittade just Hillevissans blogg & din genom henne.
  Skulle gärna komma & titta, bor ej så långt bort. En helt underbar trädgård. Älskar att de finns vatten bland grönskan..
  Passar på & önskar dig en riktigt mysig helg
  Kramisar
  Sus

  SvaraRadera
 14. Du vet sen förut att din trädgård är min favorit och skulle gärna komma och besöka dej.
  Mariana

  SvaraRadera
 15. Jag tackar er alla för era ytterst vänliga ord!
  Som jag skrivit flera gånger, så älskar jag min trädgård och tycker, att den är fin men jag förväntar mig inte, att andra ska göra detsamma. Jag har förklarat, att mina bilder är förljugna i den meningen, att jag oftast visar det som för tillfället är fint och när ’Hillevissan’, liksom ’Skogseva’ tidigare gjort, beskriver trädgården i så positiva ordalag har jag faktiskt lite svårt att ta in det – samtidigt som jag naturligtvis nästan spricker av stolthet och glädje. Så tack allihop!

  Livsnjutaren:
  Jag är förvisso perfektionist men det är inte det perfekta skick som du kanske tror, som jag eftersträvar. Jag vill, att trädgården ska ha den personlighet och charm som du också beskriver men den typen av trädgård är i mina ögon den allra mest arbetskrävande. För ’förfallet’ eller ’naturligheten’ ska vara kontrollerat. Annars är det inte en trädgård utan misskött mark och det är inget vackert. Känslan och skönheten måste gå hand i hand.

  Semlan:
  Om det blir så, beror på faktorer som jag inte kan påverka. Som vädret till exempel. Eller hälsan. Eller annat, som jag inte vill gå in på.
  Jag vet, vad jag vill bjuda på och ska göra allt för att åstadkomma det men om det inte fungerar blir det inget. Men perfekt kommer det aldrig att bli….

  Luuuuuua:
  Recunoscator!

  Mimi:
  Jodå, jag har också läst boken av Frances Hodgson Burnett och jag tackar för din komplimang. Det är nog en bok, som inspirerat och satt igång drömmar hos många. Men jag har också sett filmen, som inte alls motsvarade mina inre bilder och det är lite så jag är rädd, att den som gjort sig bilder av min trädgård ska reagera, när man ser den i verkligheten.
  Jag tycker, att det är bra nog att sätta igång ett inre bildskapande hos de som ser bilderna…..

  Gela:
  Tack för dina fina ord både här och hos Hillevissan.
  Jo, nog var vi jobbat alltid. Alltid!

  Kramar
  Eva

  SvaraRadera
 16. Annika:
  Tack snälla Annika! Du, som sannolikt sett det vackraste av vackert i ditt jobb!
  Ha det bra! Vi hörs!

  AnnCharlotte:
  Jag tycker faktiskt, att min trädgård är väldigt fin men jag vill inte, att något onödigt ska spoliera bilden av den. Jag tycker, att den förtjänar bättre än att någon rycker på axlarna och bara ser något slarvigt och halvgjort. Även om man sätter epitetet ’Charmigt’ på upplevelsen.

  Charlotte:
  Från Sundsvall….?
  Oj, då ställer du verkligen krav på mig för att det skulle vara värt den resan.
  Men jag tackar för alla dina vackra ord och hoppas, att något stämmer...
  Ha det bra du också!

  Min Eden:
  Jodå, både jag och trädgården finns men vi lever kanske inte riktigt upp till alla vackra ord som östs över oss. Men det är väldigt roligt, att se att andra uppskattar trädgården.Eller i alla fall bilderna av den.


  Hillevi:
  Tack snälla! Du ljuger ju lika bra som jag……!
  Men jag köper det och blir så glad för att du gillade vad du såg.

  Carolina:
  Du är välkommen! Både till blogg och Hemsida och till Trädgården. OM ……

  Camilla:
  Titta du gärna och hoppas, att du trivs hos mig.

  Sus:
  Tackar !
  Vatten bara måste man ha!
  Både människor, växter och trädgård.
  Vad vore en oas utan det?

  Mariana:
  Hoppas, att du kan komma om allt fungerar….

  Kramar till er allihop!
  Eva

  SvaraRadera
 17. Så roligt med "före och efter"bilder!

  Courage, mon ami, courage! Det kan inte finnas någon besökare i din trädgård vars förväntningar inte skulle infrias. Det som syns i bloggen och på din hemsida är ju trots allt inte den levande verkligheten.

  Den levande verkligheten är mycket ljuvligare. Den levande verkligheten i din trädgård är ju doftande. Den innehåller fågelsång och vindsus. I verkligheten kan du känna bladens och blommornas textur under dina händer. Du kan se ljuset skifta från sekund till sekund. Och om du lyssnar noga kan du höra det lätta vattenljudet från dammrummet.

  Vems förväntningar skulle inte infrias?
  Undrar din åsenväninna

  SvaraRadera
 18. Hej,

  vad ska jag nu säga då.....kan bara instämma i det redan så väl formulerade kommentarerna ovan.

  Jag har länge följt din hemsida och blogg och har alltid känt att om det är någon trädgård jag skulle vilja besöka så är det din så ingen skulle bli gladare än jag om du håller den öppen någon gång nästa sommar.

  Varma hälsningar,
  Maria som också fick oväntat, men glädjande, besök av Hillevi i förra veckan :o)

  SvaraRadera
 19. wow wowo vilken trädgård ni har, måste kika vidare på denna sida :)

  Trevlig helg
  madde

  SvaraRadera
 20. Jag måste bekänna att jag tipsade Hillevi om den magiskt "engelskt-svenska" trädgården i Skåne. Och hon blev mycket inspirerad av bilderna på nätet. Du beskriver så bra att man inte vill ha kritiska ögon på sin älskling, att den måste vara så vacker som den faktiskt är den dagen den visas och därmed granskas.
  Hälsar Ulf

  SvaraRadera